U trendu

Popovic otvorio Regionalni smart siti centar u Vrnjackoj Ban

VRNJAČKA BANJA – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je danas Regionalni inovacioni smart siti centar u Vrnjačkoj Banji, u koji je Vlada Srbije uložila 36 miliona dinara.

Popović je na otvaranju centra rekao da je Srbija u poslednje četiri godine uložila više od 110 miliona evra u inovacionu infrastrukturu, dodajući da u našoj zemlji trenutno ima 21 inovacioni startap centar, a da će do kraja godine biti otvorena još četiri.

Najavio je da će narednih godina biti još više ulaganja u inovacije i nove tehnologije.

Pohvalio je lokalnu samoupravu koja je, kako kaže, u veoma kratkom roku uspela da u Vrnjačkoj Banji napravi moderan i savremen inovacioni centar, koji je, dodaje, urađen po najvećim standardima.

Popović je istakao da Vrnjačka Banja, kao jedan od dva ili tri glavna turistička mesta u Srbiji sa 1,3 miliona noćenja godišnje, zaslužuje da ima takav inovacioni centar.

„Uveren sam da će rukovodstvo opštine u sledećih nekoliko godina imati mogućnost i priliku da napravi još veći i bolji centar“, rekao je Popović.

Istakao je da je ideja novih turističkih centara u svetu, pogotovo u najjačim ekonomijama kao što su Amerika, Izrael, Nemačka, da se u takvim centrima naprave inovacioni centri da bi oni koji odmaraju duže od dve nedelje mogli negde i da rade.

„Produžila se sezona odrmora, nekada se odmaralo jednu ili dve nedelje, a sa ovim onlajn mogućnostima i aplikacijama, ljudi sede u turističkim mestima po dva ili tri, a nekada i šest meseci. Žele da imaju prijatan ugođaj, da koriste mogućnosti ovakvih termalnih voda i ovakvog banjskog turizma, kao i da imaju mogućnost da rade“, naveo je on.

Kaže da im je sada ta mogućnost otvorena i da mogu da otvore neku startap kompaniju.

„Mladi koji žive u Vrnjačkoj Banji i koji žele da započnu svoj biznis dobiće punu podršku i od opstine i od Vlade Srbije“, naveo je Popović.

Dodaje da je za taj centar vlada izdvojila 36 miliona dinara, da time neće stati, kao i da će svake godine finansirati takve centre, kako bi deca i inovatori koji žele da otvore svoju startap kompaniju imali mogućnost da dobiju svaku vrstu podrške.

Kaže da Vranjačka Banja ima još jedan potencijal, Fakultet za hotelijerstvo i turizam sa 1.000 studenata, koji je od značaja za ceo region.

Ministar dodaje da taj fakulteta promoviše i kod ruskih studenata da tu dolaze i uče u toj oblasti, ali i da vide prelepu Vrnjačku Banju.

„Vrnjačka Banja postaje centar turzima cele Evrope, a ono za šta mi je posebno drago jeste da je od danas upisana i na digitalnoj mapi Srbije i cele Evrope. Sigurno je da će za ovaj inovativni starap inovacioni centar čuti od danas mnogi u Evoropi i da će to biti mesto i za digitalne nomade“, rekao je Popović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Popović je rekao da je ruski instutit Gameleja juce odborio za uporebu 550.000 vakcina sputnjik V koje su priozvedene na Torlaku.

„To je 275.000 prve komponente i 275.000 druge, koje će ovih dana biti korišćene. Građani Srbije će moći da primaju prvi u Evropi vakcine sa oznakom Made in Serbia. To je veliki korak za Torlak, koji se ponovo vraća na ono mesto koje je imao pre 30 i 40 godina“.

Popović je kazao da Torlak, kao jedan od najboljih instituta u Evropi, i ovom saradnjom sa ruskom institutom i ruskim Fondom za direktne investicije, zauzima glavno i veoma značajno mesto u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.