U trendu

Popović: Za Srbiju najbolji uslovi za kupovinu gasa iz Rusije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović, izjavio je danas da uprkos energetskoj krizi u svetu, Rusija ima nameru da Srbiji obezbedi najbolje uslove po pitanju količine i cene gasa.

Popović je posle zasedanja 19. Medjuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno tehničku saradnju, koje je održano na Zlatiboru, rekao da je Rusija uvek bila najbliži prijatelj Srbije.

Komitet je razmatrao aktuelna pitanja iz najvažnijih oblasti bilateralne saradnje dve zemlje kao što su trgovina, energetika, poljoprivreda, gradjevinarstvo i infrastruktura, zdravstvo, odbrana, inovacije, visoke tehnologije.

Sednicom su kopredsedavali zamenik predsednika Vlade Rusije Jurij Borisov i ministar Popović.
Popović je istakao da se dobri odnosi dve zemlje najbolje vide sada kada je Srbija, zahvaljujući Rusiji, tokom najveće energetske krize u Evropi, postala tranzitna zemlja za gas koji iz Rusije teče ka Evropskoj uniji.

On je naglasio da je sa Borisovim razgovarao o dopremanju gasa u Srbiju i da je od ruskog kolege dobio potvrdu da Rusija ima namere da Srbiji obezbedi najbolje uslove po pitanju količine i cene gasa.

„Rusija je pokazala da je njen interes suverena i ekonomski snažna Srbija. To je potvrdjeno time što naša zemlja jedina u Evropi proizvodi rusku vakcinu Sputnjik V, a takodje i ulogom tranzitne zemlje za ruski gas koji se doprema u Evropsku uniju“, rekao je Popović.

Kako je naveo, obe ove uloge utiču na jačanje pozicije Srbije u medjunarodnoj zajednici, kao i na jačanje kapaciteta Srbije da se u budućnosti još uspešnije bori za zaštitu svojih najvažnijih nacionalnih i državnih interesa.

On je istakao važnost daljeg unapredjenja ekonomskih odnosa dve zemlje koji će biti zasnovani na strateškim osnovama.

Popović je zahvalio Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu na podršci Srbiji po pitanju Kosova.

„Rezolucija 1244 i Ustav Srbije garantuju očuvanje Kosova u granicama Srbije. Čvrsto ćemo se držati ovih dokumenata uz podršku naših ruskih partnera“, rekao je Popović.

On je istakao da je Srbija vojno neutralna država koja nikada neće postati član NATO pakta.

Borisov je rekao da su na sednici razmotrena sva ključna pitanja bileteralne saradnje dve zemlje, od energetike, saobraćaja, poljoprivrede, kulture do savremene tehnologije.

„Naš rad je bio konstruktivan i dinamičan, a posebno želim da istaknem saradnju na nivou poslovnih saveta i na nivou trgovinskih i industrijskih komora. U tom smislu smo uspeli da obnovimo našu robnu razmenu ove godine i da je dovedemo na nivo koji je bio pre pandemije“, istakao je on.

Borisov je naveo da Srbija i Rusija zajedno rade i u oblasti zdravstva, gde su stručnjaci dve zemlje obezbedili proizvodnju vakcina na teritoriji Srbije, što će garantovati bezbednost njenih gradjana.

„Pored toga radili smo na završetku realizacije projekta gasovod Južni tok i njegovog puštanja u rad, što će u dugoj perspektivi obezbediti energetsku sigurnost Srbije i otvoriti nove smerove saradnje, poput Petrohemije“, kazao je Borisov.

Izjavio je i da očekuje da će rezultati današnjeg sastanka doprineti daljem uspešnom i konstruktivnom razvoju bilateralne saradnje dve zemlje.

//

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar