U trendu

Porast pretovara tereta na rekama u Srbiji za 8,3 odsto

BEOGRAD – Obim teretnog vodnog saobraćaja u Srbiji je u prvih šest meseci porastao u odnosu na isti period prethodne godine, saopštila je danas Agencija za upravljanje lukama i dodala da su pristaništa počela ponovo da dočekuju kruzere.
„Na rekama u Srbiji pretovareno je 7,8 miliona tona tereta, što je rast od 8,3 odsto u poređenju sa prvim polugodištem 2020. godine“, navode iz Agencije i dodaju da su najčešće pretovarani šljunak
pesak i kameni agregati, koji zajedno čine 24,4 odsto pretovara.

Na drugom mestu su žitarice sa udelom od 18 odsto.

„Ugalj je na trećem mestu sa učešćem od 14,5 odsto, a slede ga nafta i naftni derivati sa 14,2 odsto u ukupnom pretovaru. Rude su na petom mestu, sa 10,2 odsto“, navodi se u saopštenju.

Rast obima pretovarenog šljunka, peska i kamenih agregata ukazuje na intenzivne aktivnosti u oblasti građevinske industrije kroz realizaciju infrastrukturnih projekata Vlade Srbije.

Žitarice su na drugom mestu zahvaljujući dobrim uslovima na međunarodnom tržištu merkantilne robe.

Pored toga, kako dodaju, pretovarene su i veće količine uglja, kao rezultat rada JP Elektroprivreda Srbije.
„Kada je reč o putničkom saobraćaju, međunarodna putnička pristaništa su nakon višemesečne obustave krstarenja dočekala prve kruzere“, navodi Agencija koja će u narednom periodu nastaviti da ulaže napore u unapređenje oblasti lučke delatnosti.

Posebna pažnja biće posvećena oporavku i daljem razvoju međunarodnog vodnog putničkog saobraćaja, saopšteno je iz Agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.