U trendu

Porodica „Čuvarkuća“ dobila 64 nova proizvoda

BEOGRAD, 10. februara ( Tanjug) – Porodica „Čuvarkuca“ dobila je 64 nova proizvoda u oblasti hemijske, prehrambene i preradivačke industrije Srbije, tako da ih sada ima više od 500, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Pravo na žig osvojili su „Zorka keramika“, „Perutnina Ptuj – Topiko“, „Mercator S“, „Crvenka fabrika šećera“, „Pobeda DOO“ Predejane i „Degustacioni centar“ Pirot.

U oblasti prehrambene industrije, dva ugostitelja sa bogatim iskustvom, „Pobeda“ doo Predejane i „Degustacioni centar“ Pirot, kandidovali su specifične proizvode za žig Čuvarkuća.

Pravo na žig dobio je vlasnik pirotskog Degustacionog centra Dalibor Tošić cije su „boemska potkovica“ i „midzorska poludivlja kobasica“.

Tošić ne krije zadovoljstvo što će se ovi tradicionalni proizvodi okititi „Čuvarkučom“ koja će im, kako isticČe, omogućiti veći prodor na domaće, ali i strano tržiste, vecu prodaju i proizvodnju.

„Jedva smo dočekali akciju koja će da promoviše i podstiče domaće kvalitetne proizvode kao što to rade i mnoge razvijene ekonomije poput Austrije ili Nemačke. Čim smo culi za ‘Čuvarkuću’, odlučili smo da konkurišemo. Nadamo se da će naši proizvodi biti prepoznatljiviji na tržištu, da će se razlikovati i biti dosta ispred konkurencije“, kazao je on.

Ističe da je domaća proizvodnja i korišćenje resursa isključivo iz Srbije način da očuvamo našu zemlju i ekonomiju, ali i da mali proizvođači razvijaju biznis, kazao je Tošić.

Naglašava da su „boemska potkovica“ i „midzorska poludivlja kobasica“ tradicionalni, 100 odsto domaći proizvodi koje stvaraju i čiju recepturu čuvaju generacije.

Po rečima Tošića, u proizvodnji se koristi samo čisto meso: kozje, ovčije i goveđe.

Dodaje da je „midzorska poludivlja kobasica“ kombinacija goveđeg i konjskog mesa.

Najavljuje da će u narednom periodu konkurisati i za sertifikat za organsko meso, rekao je Tošić.

Na listu Čuvarkuca upisali su se i novi proizvodi kompanije „Pobeda“, Predejane – ljuti i blagi ajvar.

„Očekujemo da će žig Čuvarkuća na našim proizvodima doprineti da se potrošači pri kupovini odluče za naš proizvod, jer su sigurni da kupuju nešto što je kvalitetno i domace“, navela je direktorka „Pobede DOO“ Predejane Ivana Vučković.

Podseća da se žig „Čuvarkuća“ kao potvrda kvaliteta i domaćeg porekla već nalazi na teglama „ljute papricice u ulju“ i da planiraju da naredne sezone konkurišu i novim proizvodima.

„Paprika i papričica koje koristimo u našim proizvodima uzgajaju se u leskovačkoj opštini, sve je kompletno domaće i nadamo se da će akcija ‘Stvarano u Srbiji’ naše kvalitetne proizvode još više približiti kupcima“, rekla je Vučković.

Pravo na žig dobilo je i 17 proizvoda kompanije „Perutnina Ptuj – Topiko“ u Baćkoj Topoli, u kojoj se kompletan uzgoj, prerada i distribucija odvijaju u Srbiji i zatvara putanja proizvoda od polja do trpeze. Porodicu čuvarkuca uvećaće i 21 proizvod kompanije „Mercator S“ pod brendom „Ukusi moga kraja“, koji se prave u saradnji sa lokalnim proizvođačima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.