U trendu

Porošenko: Ukrajina može bez ruskog gasa

Ukrajina može bez ruskog gasa, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

„Rusija nam je objavila trgovinski rat, ali mi možemo bez ruskog gasa. Naši prerađivači se mogu okrenuti novim tržištima“, izjavio je Porošenko, a prenosi ruska novinska agencija Tas.

U međuvremenu, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je u nedelju rekao da Kijev nastavlja da uvozi gas iz zemalja Evropske unije, jer je jeftiniji od gasa iz Rusije.

„Rusija je 1. januara izdala fakturu sa cenom gasa od 212 dolara za 1.000 kubnih metara. Ne kupujemo ruski gas, jer kupujemo gas u EU po ceni koja je niža od one koju nudi Moskva. Prosečna cena za gas iz Evropske unije je oko 200 dolara“, izjavio je Jacenjuk.

Prema njegovim rečima, zvanični Kijev trenutno ima 13 milijardi kubnih metara gasa u podzemnim skladištima, što je za 2,3 milijarde kubnih metara više u odnosu na godinu dana ranije.

„Imamo gasa u podzemnim skladištima“, izjavio je Jacenjuk, a prenosi Tas.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Lister

    Gas koji ide preko Baltika, odnosno ispod Baltičkog mora, Rusija bi trebalo da smanji dovod. Prvo zbog sankcija koje EU sprovodi protiv nje, na nagovor Amera (gde EU trpe velike financiske gubitke). Zato severni tok, a i južni isto, zaustaviti da Ukrajina ne bi mogla da ima nikako gasa, jer ovaj gas je isto ruski koji Ukrajina švercom dobija iz EU, preko Nemačke, Slovačke, Mađarske itd. To znaju RUsi i trebalo bi smanjiti tok gasa Njemačkoj da ne bi štekala rezervu, već samo da ima za sebe, tako ne bi imali Ukrajinci nikako gas. Pa neka se tada slika POSARENKO.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike