U trendu

Portal: Energetske geopolitičke igre otele se kontroli

BEOGRAD – Portal Energija Balkana, specijalizovan za energetiku, ocenjuje da se konflikt iz Ukrajine, zbog međusobnih sankcija Zapada i Rusije preselio iz vojne u ekonomsku sferu i da se sada vodi u sektoru eneretike, kao što je i počeo pre izbijanja sukoba u Ukrajini.

„Kao što je i počeo, zbog ruskih ugljovodonika, konstantnim isticanjem SAD da Evropa treba da odustane od ruske nafte, gasa i uglja, sukob je ovih dana eskalirao u sektoru energetike. Geopolitičkim igrama“, ocenjuje u autorskom tekstu urednica portala Jelica Putniković.

Navela je da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina o tome da neprijateljske zemlje Rusiji plaćaju gas u rubljama, posledcica finaasijske blokade ruskih banaka i najave Brisela da će postepeno odustajati od ruskih energenata.

Putnikovićeva navodi da je iz Berlina odmah stigao komentar da zahtev da se plaćanje ruskog gasa obavlja isključivo u rubljama prestavlja „prekid ugovora”, ali napominje na Nemačka ne može u kratkom roku da zameni ruske energente.

Ona podseća na izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da bi prekid snabdevanja iz Rusije doveo do recesije privrede, ne samo u Nemačkoj već i celoj Evropi, što donosi gubitak posla i propadanje preduzeća.

„Sve skupa, sada imamo preskupe energente i gas, i struju i naftu i ugalj, što nikome ne odgovara. Jer inflacija buja, poskupljenja su poput domino efekta, nestašice više nisu samo pretnja, već realnost u mnogim sektorima, recesija je pred vratima svima“, ocenjuje Putnikovićeva.

Ona smatra da su se planetarne energetske geopolitičke igre izgleda otele kontroli.

„Pokušavajući da izbegnu maticu koja ih vuče ka ekonomskom kolapsu, mnogi do juče ostrašćeni političari postaju svesni toga da njihov posao nije rešavanje ukrajinske krize već problema koje imaju kod kuće, sa svojim građanima i privredom.

Urednica Energije Balkana smatra da će, kada se podvuče crta, jasnije videti da je Putinova odluku odgovor na odluku Zapada da isključi iz SWIFT-a ruske banke i onemoući im pristup međunarodnom finansijskom sistemu.

„Do kada će sve ovo trajati zavisi od obostranih tvrdoglavosti. Ili od toga ko će se prvi uplašti bunta sopstvenog naroda. Onog istog koji već ne može da plati astronomske cene hleba, ulja, šećera, naftnih derivate, gasa i struje“, piše u autorskom tekstu urednice portala Jelice Putniković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.