U trendu

Posetioci: Sajam tehnike zanimljiv, ima dosta noviteta

BEOGRAD – Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, koji se održava u Beogradu, okupio je brojne izlagače iz zemlje i inostranstva koji za Tanjug kažu da se na ovoj manifestaciji može videti dosta toga novog i zanimljivog, ističući da je važno što se događaji ovakvog tipa ponovo održavaju, nakon pauze zbog korona virusa.

Pod sloganom „Inovacije pred vašim očima“ na Beogradskom sajmu danas je otvoren 64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, a među posetiocima bio je i Nenad iz Beograda koji kaže da je sajam odličan.

„Ovo je osveženje posle korone, sjajno je videti novitete. Mnogo je važno da se ovakvi događaji održavaju do bi država dalje napredovala, da bi svi napredovali. Ovo je sjajno“, kaže Nenad kome su, kako napominje, pažnju najviše privukle kompjuterske tehnologije.

Sličnog mišljenja je i Flip Tatalović koji kaže da je sajam zanimljiv i da ima dosta noviteta i dobre tehnike.

„Pošto radim u autoindustriji našao sam jednu nemačku firmu koja proizvodi kamere, što je veoma interesantno za našu firmu“, rekao je Tatalović.

Osim domaćih, svoje proizvode izložile su i firme iz inostranstva među kojima je i preduzeće „Orao“ iz Bijeljine koje na sajmu učestvuje na štandu sa Privrednom komorom Republike Srpske.

„Primarni cilj nam je da pokažemo da se i u Republici Srpskoj radi i proizvodi“, kaže vršilac dužnosti direktora preduzeća „Orao“ Mladen Stojanović.

Navodi da to preduzeće postoji 78 godina i da se bavi remontom turbomlaznih motora za vojne avione.

„Oslonac je za obezbeđenje resursa vazduhoplovnih motora za Vojsku Srbije, a radimo i za još mnogo država u svetu“, rekao je Stojanović i dodao da im je čast da učestvuju na sajmu tehnike u Beogradu.

Ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske Vjekoslav Petričević kaže da je značajno to što se sajmovi ponovo održavaju nakon dve godine pandemije korona virusa koja je „zaustavila“ takav vid upoznavanja i povezivanja privrednika.

„Danas predstavljamo pet naših kompanija iz domena namenske i mašinske industrije“, rekao je Petričević.

Naveo je da se samo kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija mogu obezbediti kvalitetnija radna mesta i bolja produktivnost privrede što će, dodaje, sa druge strane obezbediti i konkurentnost kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

Na sajam su došli građani Beograda, ali i drugih mesta naše zemlje među kojima je i Marko iz Inđije, koji je došao sa decom.

„Sajam je odličan ozbirom da ga nije bilo dve godine zbog korone i ovo je prava prilika da se vidi svašta nešto. Ne tražim ništa specifično od proizvoda, više sam klince poveo malo da im pokažem neke stvari, možda se i zainteresuju za to“, rekao je Marko.

Zlatko iz Subotice kaže da je zadovoljan i da se na sajmu može videti dosta toga novog i zanimljivog, a kako dodaje, pažnju su mu najviše privukli roboti.

Roboti su, između ostalog, izloženi na štandu izlagača iz Slovenije koji su, prema rečima Denisa Medveda sa tog štanda, predstavili univerzalne robote koji služe za posluživanje, zavarivanje…

Na Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, koji će trajati do 27. maja, očekuje se učešće oko 500 direktnih i indirektnih izlagača, proizvodnih i projektantskih kompanija, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija i inovativnih pojedinaca iz tridesetak zemalja sveta.

Izlagači će predstaviti najnovija tehničko-tehnološka postignuća, prvenstveno u domenu industrijskih tehnologija, digitalizacije proizvodnih procesa i industrije 4.0.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar