Poskupele cigarete zbog usklađivanja akciza

Cigarete niške fabrike duvana Filip Moris od danas su skuplje za 10 dinara po paklici, a nove cene su posledica uskladivanja akciza po novom kalendaru, koji će važiti od januara 2017. godine.

Odluka o poskupljenju cigareta iz niške fabrike već je objavljena u „Službenom glasniku“, a zbog uskladivanja specificnih akciza, poskupeo je i „pal mal“ proizvodača Britiš ameriken tobako, a očekuje sa da će od Nove godine i ostali proizvođači cigareta podići cene.

Ministarka državne uprave i lokalne samouoprave Ana Brnabić je ranije najavila da će akcize na cigarete uskoro biti povećane za 2,28 dinara i da će po pakli cigareta iznositi 64 dinara.

Povećanja su predviđena predlogom izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji predviđa da se u periodu od 2017. do 2020. godine na svakih pola godine akciza povećava za 1,5 dinar.

Cilj je dalja harmonizacija akcizne politike sa standardima EU, posebno kada je reč o cigaretama, u cilju smanjenja sive ekonomije u prometu akciznih proizvoda, posebno duvanskih.

Skupština bi do kraja meseca trebalo da izglasa ovaj zakon koji predviđa postepeno povećanje akciza, kako bi se u prihvatljivom vremenskom roku dostigao minimalan nivo oporezivanja akcizom koji u EU iznosi 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada 54 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.