U trendu

Poslanici pozitivno ocenili Zakon o klimatskim promenama

BEOGRAD – Predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini Srbije pozitivno su ocenili Predlog Zakona o klimatskim promenama koji im je danas predstavljen i najavili da će ga podržati u danu za glasanje.

LJubinko Rakonjac u ime Poslaničke grupe SPS je naveo da će podržati predlog zakona.

Ukazao je da je prethodna decenija bila najtoplija u poslednjih 150 godina, da se povećavaju dugi periodi bez padavina, što sve zajedno negativno utiče ne samo na prirodu, nego i na ekonomiju.

Izrazio je uverenje da ćemo po usvajanju zakona odgovorno raditi na smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao što se radi i u Evropi.

Istakao je da je neophodno raditi i na povećanju šumovitosti, posebno u Vojvodini gde je procenat pošumljenosti mali.
Ana Beolica iz Poslaničke grupe „Aleksandar Vučić- Za našu decu“, najavljujući podršku zakonskom predlogu kada se bude glasalo, rekla je da se donošenjem ovog zakona pospešuje produktivnost i ekonomski rast jer se otvaraju nova, zelena radna mesta i otvara prostor za investicije.

Sve to će se, prema njenim rečima, pozitivno odraziti i na životni standard građana Srbije.

Muamer Zukorlić iz Poslaničke grupe Stranka pravde i pomirenja-Ujedinjena seljačka stranka, kazao je da zakon svojom sadržinom pokazuje veoma bogatu slojevitost tema i da je od izuzetne važnosti za građane, zemlju i za našu bližu i dalju budućnost.

„Ova tematika nas obavezuje da raspravi priđemo sa najvišim stepenom odgovornosti i pažnje“, ocenio je on.

Poslanica Socijaldemokratske partije Srbije Jasmina Karanac je rekla da je nakon usvajanja Zakona važno uraditi nacionalne i lokalne planove adaptacije na klimatske promene.

Ona je istakla da predviđanja pokazuju da će poplave, klizišta, suše, požari i druge ekstremne vremenske nepogode u godinama koje dolaze postati još intenzivnije.

„Mere adaptacije na klimatske promene su od suštinskog značaja jer čuvaju ljudske živote, privatnu imovinu i javnu infrastrukturu“, ocenila je ona.

Savez vojvođanskih Mađara je takođe najavio podršku Predlogu zakona, a poslanik Arpand Fremond je ukazao da je decentralizacija u oblasti klimatske politike najbolja garancija za njen uspeh.

Ministarka zastite životne sredine Irena Vujović je predstavljajući Predlog zakona o klimatskim promenama navela da će on borbi protiv klimatskih promena doprineti kroz uspostavljanje sistema za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte,

Prema njenim rečima negativnim efektima klimatskih promena, najpogođeniji su zdravlje, poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda.

„Ovaj krovni Zakon će doprineti borbi protiv klimatskih promena, kroz uspostavljanje sistema za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i sistema za povećanje otpornosti sektora koji su najpogođeniji klimatskim promenama“, rekla je ona.

Dodala je da će se to pozitivno odraziti i na privredni rast i razvoj, povećanu konkurentnost privrede, privlačenje investicija, posebno u skladu sa standardima i zahtevima tržišta Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar