Poslanici sutra o predlogu državne kase za 2020. godinu

BEOGAD – U Skupštini Srbije sutra počinje rasprava od Predlogu budžeta za 2020. godinu sa pratećim zakonima, a vreme za raspravu parlamenataraca biće udvostručeno.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da se predlogom budžeta označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija, da je budžet razvojni i da njegovim usvajanjem i zvanično počinje Novi investicioni ciklus u Srbiji.

Vlada Srbije usvojila je Predlog budžeta 2. novembra, a kako je najavljeno, budžet bi trebalo da bude usvojen do prvog dana decembra.

U Predlogu Zakona o budžetu za narednu godinu predviđeni su ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara.

U predlogu državne kase predviđen je deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a, a projekcija javnog duga za 2020. godinu je 50,3 procenata BDP-a.
Nadležni kažu da je ključna karakteristika budžetske politike u 2020. godini ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda gradajana.

Očekuje se da će se to postići kako kroz povećanje plata i penzija, tako i višim izdvajanjem za javne investicije kao i kroz poresko rasterećenje privrede.

U budžetu za 2020. godinu je prema rečima nadležnih obezbeđeno dovoljno novca i za povećanje plata u javnom sektoru i za veće penzije kao i za povećanje minimalca.

U predlogu budžeta planirano je 295,4 milijarde dinara za plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije.

Primanja najstarijih sugrađana će, kako je najavljeno, naredne godine rasti za 5,4 odsto prema takozvanoj švajcarskoj formuli.

Fiskalni savet Srbije (FS S) ocenjuje da su prihodi i rashodi u Predlogu budžeta kredibilno planirani što, kako su rekli, znači da će biti i ostvareni.

S druge strane, kritikuju povećanje plata u javnom sektoru, ali dodaju da su, ukoliko se to skloni u stranu, preostala sredstva uglavnom dobro raspoređena.

Kada je reč o javnim investicijama u ovoj godini, one su iznosile 220 milijardi dinara, a u Predlogu budžeta za narednu godinu godinu taj iznos je povećan na 260 milijardi dinara.

Poslanici će narednih dana raspravljati i o delu budžeta koji se odnosi na kapitalna ulaganja za šta je predviđeno 198,9 milijardi dinara.

Većhina ovog novca namenjena je za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajne i železničke infrastrukture.

Sledeće godine godine očekuje se nastavak izgradnje auto-puteva kao što su Moravski koridor, deonica Pojate-Preljina, Beograd-Sarajevo, Ruma-Loznica, Preljina-Požega, i drugi projekti poput mostova, tunela, nadvožnjaka…
Predlogom je predviđeno i da se obezbede sredstva za ulaganje u investicije u komunalnu infrastrukturu u nadležnosti lokalnih samouprava, a u tu svrhu u budžetu je planiran kredit od 200 – 300 miliona evra.
U predlogu budžeta za narednu godinu, između ostalih, projekata predviđa se i izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija više graničnih prelaza, adaptacije brodskih prevodnica, izgradnja novih rečnih luka…

Povećan je i iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa 23,7 milijardi dinara koliko je bilo u ovoj godini, na 59,4 milijarde dinara za 2020. godinu.

Nadležni najavljuju značajno povećanje sredstava za lečenje retkih bolesti, za šta se predviđa 2,4 milijarde dinara.

Povećana su sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije, kao i sredstva Fonda za inovacionu delatnost, dok su za podršku razvoju preduzetništva obezbeđene tri milijarde dinara, za Fond za nauku milijardu dinara…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.