U trendu

Poslovna klima u Nemačkoj se popravila na početku godine

MINHEN – Poslovno rapoloženje među nemačkim privrednicima se poboljšalo na početku 2022. godine, s obzirom na to da je indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomski institut IFO, porastao na 95,7 poena u januaru sa 94,8 poena u decembru.

Mada su ocene kompanija o trenutnoj poslovnoj situaciji nešto manje pozitivne, njihova buduća očekivanja su znatno optimističnija, navodi se u saopštenju Instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu, u kojem se ocenjuje da nemačka ekonomija počinje novu godinu sa tračkom nade.

U proizvodnom sektoru je indeks poslovnog raspoloženja znatno skočio, pri čemu su kompanije zadovoljnije dosadašnjim poslovanjem i optimističnije gledaju na naredne mesece. Problemi sa uskim grlima u snabdevanju poluproizvodima i sirovinama su malo ublaženi. Iskorišćenost kapaciteta je porasla sa 84,9 odsto na 85,6 procenata.

U industriji usluga, indeks poslovne klime je ponovo počeo da raste nakon tri uzastopna meseca pada. Kompanije su se oslobodile pesimizma kada je reč o budućim očekivanjima, posebno turističke koje se nadaju uspešnoj letnjoj sezoni. Pružaoci usluga su, međutim, manje zadovoljni svojom trenutnom situacijom, pre svega oni u ugostiteljskoj delatnosti koja je i dalje u krizi.

Poslovna klima se oporavila i u nemačkom trgovinskom sektoru, mada su procene kompanija o njihovoj trenutnoj situaciji malo pogoršane, dok su primetno poboljšana njihova očekivanja za naredne mesece, naročito u maloprodaji.

Rast poslovnog raspoloženja je zabeležen i u građevinarstvu, pri čemu su preduzeća malo zadovoljnija dosadašnjim poslovanjem, a i pokazatelj njihovih očekivanja je porastao. Nestašice građevinskog materijala su se smanjile, prema rezultatima ankete instituta IFO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.