Poslovne žene:Država da pomogne samo ugrožene

BEOGRAD – Udruženje poslovnih žena Srbije uputilo je pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić u kome predlaže da Vlada narednim paketom pomoći privredi pruži podršku samo onim mikro, malim i srednjim preduzećima kojima je ona neophodna.

S obzirom na to da nisu svi sektori pođednako pogođeni, već je bilo i onih koji su ostvarili rast, predlažu da u ovom talasu država pomogne samo one koji su egzistencijalno ugroženi, a kvalitetni, navodi se u pismu koje je potpisala predsednica Udruženja dr Sanja Popović Pantić.

Kvalitet bi dokazali izveštajem o bonitetu koji treba da pokaže da su pozitivno poslovali najmanje poslednje tri godine, da imaju izmirene poreze i doprinose i da da nisu osuđivani za privredne prestupe, navodi se u pismu.

Predlaže se da kriterijum za egzistencijalnu ugroženost firmi bude pad realizacije najmanje za trećinu u periodu od marta do decembra 2020. u odnosu na isti period prošle godine uz donošenje samo jedne urgentne mere.

Ona se odnosi na subvenciju u visini minimalne zarade u naredna tri meseca za radnike na prinudnom odmoru, neopterećenu plaćanjem poreza i doprinosa.

Nadamo se da će Vam ovaj predlog biti od koristi u kreiranju mera koje će većini najugroženijih pomoći kako bismo kao društvo i privreda izašli iz ovog stanja sa najmanje posledica, piše u dopisu Udruženja poslovnih žena premijerki Brnabić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.