U trendu

Poslovno raspoloženje u Nemačkoj se pomutilo u avgustu

MINHEN – Raspoloženje privrednika u nemačkoj ekonomiji se ponovo pomutilo u avgustu 2021, pri čemu je indeks poslovne klime koji izračunava ekonomski institut IFO pao na 99,4 poena sa 100,7 bodova u julu.

Ovaj pad je uglavnom posledica povećanog pesimizma kada se radi o poslovnim očekivanjima kompanija u narednom periodu, a posebno raste zabrinutost u sektoru ugostiteljstva i turizma, navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Nasuprot tome, kompanije su svoju trenutnu poslovnu situaciju ocenile nešto boljom nego prošlog meseca.

Uska grla u snabdevanju proizvodnih kompanija intermedijarnim proizvodima i strahovanja zbog sve većeg broja infekcija delta sojem kovida vrše pritisak na ekonomiju.

U proizvodnji je poslovna klima znatno pogoršana. Ocene o trenutnom stanju poslovanja su slabije, mada još uvek pretežu one pozitivne. Izgledi za naredne mesece su, međutim, znatno opali, pri čemu se indikator poslovnih očekivanja spustio na najniži nivo od novembra 2020. Kompanije su takođe izvestile da je oslabila potražnja.

Takođe je pao pokazatelj poslovne klime u uslužnom sektoru. Optimizam u pogledu budućeg poslovnog razvoja je izbledeo. Ipak, kompanije svoju trenutnu situaciju ocenjuju mnogo bolje nego u julu.

Indeks poslovnog raspoloženja u trgovini se znatno pogoršao. Kompanije su manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom, a njihova očekivanja su postala još pesimističnija. Maloprodaja je posebno zabrinuta za poslovanje narednih meseci.

Poslovna klima u građevinarstvu se poboljšala. Kompanije u ovom sektoru su nešto zadovoljnije svojim trenutnim poslovanjem, a i očekivanja su im značajno porasla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.