U trendu

Pošta predstavila marke s likom nemačkih umetnika

BEOGRAD – Pošta Srbije predstavila je danas prigodne poštanske marke sa likom nemačkih umetnika Jozefa Bojsa i Dimitrija Bašićevića Mangelosa, a v.d. direktor Pošta Srbije Zoran Đorđević je rekao da je ova edicija posvećena stogodišnjici rođenja dva umetnika, ali i prijateljstvu i podršci koju Nemačka pruža našoj zemlji.

Ovim povodom u Pošti Srbije, u sardanji sa Gete-Institutom i ambasadom Nemačke, organizovala je promociju prigodnih poštanskih marki „Srbija-Nemačka 100 godina od rođenja velikih umetnika“ u Beogradu.

Direktor Đorđević je istakao da se na ovaj način promoviše prijateljstvo dve zemlje i odaje zahvalnost zbog doprinosa koji Nemačka daje Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

„Ovo je najmanja stvar koju smo mogli da učinimo za ovu prijateljsku zemlju. Pošta Srbije je izdala ovu ediciju posvećenu umetnicima Bojsu i Mangelosu, a specifično je što Mangelos potiče sa naših prostora – rođen je u Šidu“, kazao je on.

Đorđević je objasnio da su ova dva umetnika obeležila prošli vek i izrazio zadovoljstvo što njegovo preduzeće može na ovaj način da im oda počast.

Dodao je da se na ovaj način Pošta Srbije zahvaljuje i ambasadi Nemačke na svim zalaganjima da se odnos dve države podigne na viši nivo.

Promociji je prisustvovao i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, koji je rekao da su ove marke trajni spomenik u znak sećanja na dvojicu umetnika.

Šib je pohvalio umeće Selmana Trtovca koji je naslikao grafit umetnika koji se nalazi na marki, vinjeti i koverti.

Istakao je da su se Jozef Bojs i Dimitrije Mangelos bavili egzistelcijalnim pitanjima svog vremena i suočavali se sa održavanjem umetnosti u svetu posle rata.

Ova dva umetnika su stvarali nove impulse za društvo koje se menjalo i za svet koji je trebalo da postane bolji, a život u njemu lakši, kazao je ambasador.

„Selman Trtovac, kao umetnik koji je nacrtao motive na poštanskim markama, je pristupio tom poslu stvarajući prave male umetničke radove u tradicionalnom smislu“, kazao je Šib.

On je naglasio da poštanske marke imaju simboličko-umetničku vrednost u digitalnom svetu i predstavljaju trajne spone zmeđu onih koji razmenjuju pisma.

Povodom obeležavanja stogodišnjice od rođenja dva umetnika obratio se ispred Ministarstva spoljnih poslova Bojan Cvetković, koji je rekao da ova edicija poštanskih maraka podseća, ne samo na doprinos ovih umetnika na svetskoj umetničkoj sceni, već i na dugu istoriju Srbije i Nemačke.

„Odnosi naše dve zemlje danas karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima i dijalog na najvišem nivou. U našem je interesu da se bilateralni odnosi Srbije i Nemačcke razvijaju, posebno imajući u vidu značaj i uticaj ove saradnje u procesu evrointegracija Srbije“, kazao je Cvetković.

Naglasio je da je Nemačka jedna od najvećih investitora i jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera našoj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.