U trendu

Pošta Srbije izdala prigodne markice u čast 60 godina diplomatskih odnosa izmedju Srbije i Alžira

Pošta Srbije izdala je danas prigodne markice i otvorila izložbu slika srpsko-alžirskog umetnika Adela Faresa u čast 60 godina diplomatsklih odnosa Srbije i Alžira.

„U okolnostima kada Alžir slavi 60 godina, kao zemlja koja je naš prijatelj, Pošta štampa ovakvu prigodnu marku. Mi možemo da potvrdimo veliko čelično prijateljstvo naše dve zemlje. Trudićemo se da prijateljstvo bude još čvršće“, rekao je v.d. direktora Pošta Srbije Zoran Djordjević.

On je istakao da je siguran da je srpska borba za nezavisnost Alžira bila ispravna jer je ta zemlja danas jedna od najrazvijenijih na afričkom kontinentu i da je „veliki saradnik Srbije u teškim vremenima“.

„Brojni pojedinci iz naše zemlje, kao što je snimatelj Stevan Čabudović, pružili su važnu podršku pravoj borbi alžirskog naroda za nezavisnost. Posebne veze naših naroda tako iskovane u epohama teške i turbulentne borbe za nezavisnost i suverenost nastavljaju se u savremeno doba uz izazove 21. veka“, rekao je pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Milan Milanović.

Ambasador Alžira Fatah Mahraz rekao je na otvaranju izložbe u PTT muzeju da umetnik Fares i njegova izložba predstavljaju savršen primer dve kulture kao i da izložba simbolizuje duboko prijateljstvo izmedju dve zemlje.

Prvi diplomatski odnosi izmedju Srbije i Alžira uspostavljeni su 1. jula 1962. godine, a Jugoslavija je bila prva evropska zemlja koja je priznala nezavisnost Alžira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar