U trendu

Pošta Srbije predstavila poštansku marku u čast 100 godina Radio Beograda

Pošta Srbije i Radio Beograd predstavili su danas emisiju prigodnih poštanskih maraka u čast jubileja – „100 godina Radio Beograda“, koji će biti obeležen 1. oktobra.

„Zahvalnost što su Radio Beograd i Radio-televizija Srbije, kao partneri Pošte Srbije i Srbija marke, prihvatili ovu inicijativu da obeležimo ovaj jubilej objavom prigodne markice i tako ostavimo jedan trag u budućnosti“, rekao je vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Đorđević je ocenio da će, bez obzira na eru digitalizacije, Radio Beograd opstati, kao i novine, jer, kako je rekao, ništa ne može da zameni radio i nešto što je analogno.

„Sledeći važan datum je 1929. godina. Pre toga je Radio Beograd radio tri puta nedeljno po sat vremena, a od te godine se, postavkom odašiljača na Srpskoj akademiji nauke i umetnosti, taj zvuk proširio na celu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, i Jugoslaviju kasnije“, rekao je Đorđević.

Istakao je da zgrada Radio Beograda, koja je zakonom zaštićena, zaslugom pripada tom mediju.

Radio Beograd se oglasio iz radio- telegrafske stanice u Rakovici 1. oktobra 1924. godine i taj datum se obeležava kao početak radiodifuzije u Srbiji.

U PTT muzeju nalazi se najpotpunija dokumentacija o nastanku i razvoju radio-telegrafije i radio-difuzije u Srbiji, među kojima su i predlozi preduzetnika iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, koji su se zalagali za slušanje Radio Beograda u vozovima Železnice i taksi vozilima.

Direktor Radio Beograda Milan Nedić izrazio je zahvalnost Pošti Srbije i naglasio da je ova godina jubilej svih elektronskih medija u Srbiji.

Nedić je istakao da je Radio Beograd ušao u sve televizijske platforme Telekoma Srbije, kao i da su osnovali platformu „RTS zvuk“, na kojoj su najbitnija ostvarenja Radio Beograda i svi programi mogu da se prate uživo.

„Trenutno proizvodimo 168 sati programa dnevno, a imamo planove da uvedemo novi tematski kanal koji bi se bavio džez muzikom ‘Džezer’, i ako bi bilo sve kako treba, startovao bi 18. septembra, kada obeležavamo godišnjicu tematskih kanala“, rekao je Nedić.

Dodao je da su u planu i dokumentarni film o Radio Beogradu, 75 godina dečje dramske grupe Radio Beograda, koncerti na Tašmajdanu i širom Srbije, kao i tematska konferencija o budućnosti radija.

„Tokom cele ove godine, nizom aktivnosti obeležićemo jubilej Radio Beograda u skladu sa našim sloganom ‘Iz veka u vek'“, kazao je Nedić.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović ocenio je da Radio Beograd danas, kao deo javnog medijskog servisa i dalje ispunjava misiju da se stara o javnom interesu, da obezbedi najviše standarde kvaliteta i da se na programu nađu sadržaji za sve društvene grupe.

„Upravo to sadržajno bogatstvo, ta žanrovska i programska raznolikost je ono što ga izdvaja u odnosu na komercijalne radio stanice. Čestitam svim zaposlenima u Radio Beogradu na veličanstvenom dostignuću i hvala Pošti Srbije na još jednom filatelističkom biseru“, rekao je Jovanović.

Naveo je da je tokom proteklog veka Radio Beograd bio ne samo izvor informacija i zabave, već i simbol slobode govora, kreativnosti i povezivanja.

„Naši najveći umetnici, pisci i intelektualci svoje stvaralaštvo su delili s javnošću putem Radio Beograda. U teškim vremenima, radio je bio glas nade i podrške za naše ljude širom sveta“, rekao je Jovanović, kome je Đorđević uručio uramljene marke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.