U trendu

Posvećenost razvoju digitalne infrastrukture i regulative

BEOGRAD – Republika Srbija je posvećena razvoju digitalne infrastrukture i unapređenju regulative u oblasti razvoja elektronskih komunikacija, digitalnih usluga i digitalnog društva, poručila je da danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić povodom Svetskog dana telekomunikacija i informacionog društva.

U saopštenju Ministarstva navodi se njena ocena da pravo na internet u vremenu u kojem živimo predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava.

„Značaj povezanosti koju nam omogućavaju nove tehnologije posebno je izražen u pandemijskom periodu tokom kojeg je društveno funkcionisanje bilo izuzetno otežano van digitalnih tokova. Upravo zahvaljujući opredeljenosti Vlade Srbije ka digitalizaciji uspeli smo da savladamo brojne probleme koji su nam nametnule pandemijske okolnosti i da sačuvamo našu privredu, obrazovanje i druge društvene procese“, rekla je ona.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja je „Ubrzanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima“, a Matić je podsetila da je Srbija jedna od prvih zemalja u Evropi koja je svojim građanima omogućila digitalne sertifikate o vakcinaciji i testiranju na kovid 19, koji su u potpunosti usaglašeni sa preporukama Evropske komisije.

Naglasila je i značaj izgradnje širokopojasne mreže u ruralnim područjima kako bi se premostio digitalni jaz ka urbanim reonima i podsetila da će realizacijom projekta iza kojeg stoji Ministarstvo ultrabrzi internet biti obezbeđen za 90.000 domaćinstava u ruralu.

„A u okviru druge faze biće obezbeđen za još oko 135.000 domaćinstava, uz obezbeđivanje osnovnog pristupa internetu za 65.000 domaćinstava. Takođe, krajem tekuće godine očekujemo sprovođenje aukcije za 5G mrežu koja će doprineti razvoju industrija, kao i samih ruralnih područja“, navela je ona.

Dodala je da je u oblasti regulative ministarstvo sprovelo brojne aktivnosti u cilju postizanja potpune usklađenosti sa evropskim pravom.

Ona je navela da je pripremljena Strategija razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti u Republici Srbiji za period 2021-2026, i da je u toku izrada novog Zakona o elektronskim komunikacijama čije se usvajanje planira do kraja ove godine.

Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva obeležava se 17. maja od 1969. godine.

Tog datuma je 1865. godine potpisana prva Međunarodne telegrafske konvencije i u Parizu formirana Međunarodne unije za telekomunikacije čiji je Srbija član od osnivanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.