U trendu

Potpisan dokument o saradnji putne privrede regiona

TIRANA – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas je u Tirani sa predstavnicima ostalih zemalja Zapadnog Balkana potpisao dokument „Posvećenost putevima budućnosti“, koji se tiče ulaganja u savremenu putnu infrastrukturu i promociju alternativnih goriva.

„Danas smo potpisali dokument posvećen putevima budućnosti. Drago mi je da sam kolegama iz Jugoistočne Evrope imao prilike da na panelu predstavim sve investicije koje mi iz Republike Srbije sprovodimo“, izjavio je Momirović nakon potpisivanja „Posvećenosti putevima budućnosti“.

Naglasio je da Srbija investira milijarde evra u potpuno novu putnu i železničku infrastrukturu, ali da to treba da prati uklanjanje graničnih barijera među državama regiona.

„Nema previše smisla uložiti milijarde evra, izgraditi novu mrežu autoputeva, a onda čekati na granicama više sati. Paralelno sa procesom izgradnje puteva moramo da relaksiramo granične procedure kako bi našu ekonomiju pomogli i da bismo omogućili da svi građani na Zapdanom Balkanu dožive ekonomski procvat“, rekao je Momirović.

Dokument je potpisan tokom Samita o putevima Zapadnog Balkana u organizaciji Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Posvećenost putevima budućnosti“ se odnosi na razvoj održivih puteva sa fokusom na klimatsku otpornost putne mreže i uvođenje goriva sa nultom emisijom ugljenika, uvođenja inteligentnog transportnog sistema, interoperabilnosti elektronske naplate putarine u celom regionu, izgradnju stanica za punjenje električnih automobila, promovisanje alternativnih goriva, povećanje bezbednosti na pružnim prelazima i poboljšanje bezbednosti osetljivih kategorija učesnika u saobraćaju.

Na kraju samita će direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak zajedno sa kolegama koje vode preduzeća nadležna za puteve potpisati Memorandum o razumevanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar