U trendu

Potpisan memorandum između Srbije i kineskih kompanija o ulaganju u OIE

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije potpisalo je Memorandum o razumevanju sa Šangaj Fengling Rinjuvabls (Shanghai Fengling Renewables) i Srbija Ziđin koper (Serbia Zijin Copper) o izgradnju tri postrojenja za dobijanje energije iz obnovljivih izvora. Šangajske kompanije ulaze dve milijarde evra u taj projekat.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović istakla je da se ovim projektom kreće u ralizaciju pojedinačno najveće investicije u obnovljive izvore energije, koje će se desiti u narednom periodu u Srbiji. To je pre svega namenjeno za zadovoljavanje potreba proizvodnje Ziđin kopera u rudarskom basenu Bor.

„Projekat pre svega podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora, ukupnog kapaciteta dva gigavata, to jest 1.500 megavata vetroparka i oko 500 megavata solarne elektrane, ali takođe i fabrike za proizvodnju zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje“, kazala je Đedović Handanović.

Kako je ministarka navela, projekat predstavlja dalji korak u ciljevima Srbije ka dekarbonizaciji energetskog sektora do 2050. godine i ka prelasku na čistije, obnovljive izvore energije.

„Početak izgradnje planiran je naredne godine, za prvi kvartala 2025. a prva faza od 700 MW treba da bude završena već do sredine 2026. a ceo projekat 2028., svih 2.000 MW“, istakla je Đedović Handanović.

Očekuje se da će projektom da se otvori 300 do 500 novih radnih mesta, a predviđeno je pored ostalog i da za četiri godine rudarski kamioni u Boru koriste čiste energente.

Ovaj projekat nam donosi mnogobrojne koristi, pre svega u pogledu povećanja kapaciteta OIE, veće energetske nezavisnosti, oslanjanja na sopetvene resurse, uvođenja novih tehnologija, to jest postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika, ali i uvođenja naprednih tehnologija u oblasti energije vetra.

Ministarka je podsetila i da je Srbija prethodnih godina napravila značajne iskorake u zelenoj energetskoj tranziciji, unapređujući zakonodavni okvir , koji će obezbediti 750 MW novih vetroelektrana i solarnih elektrana i više od milijardu evra novih investicija. To je obezbedilo da Energetska zajednica Evrope proglasi Srbiju liderom energetske tranzicije u 2023.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.