Potpisan sporazum o saradnji privrednih komora Šangaja i Srbije

Privredna komora Srbije i Federacije industrije i trgovine Šangaja potpisale su u Beogradu stateški sporazum o saradnji na Ekonomsko-trgovinskom forumu Šangaj-Srbija. 

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ocenio je da je sporazum važan za dalje jačanje privrednih veza između Šangaja i Srbije, a posebno Beograda sa kojim Šangaj ima potpisan Sporazum o bratimljenju od 2018. godine.

„Za srpsku privredu to je izuzetno važan sporazum koji nam daje sigurnost, ali i okvir, pa i podršku kineske strane da mnogi, posebno tehnološki projekti u naprednim tehnologijama, biogenetici, IT, u razvojno-istraživačkim centrima budu podržani na institucionalni način“, rekao je Vesović.

Na forumu su kompanijama iz Šangaja koje se bave inovacijama, naukom i tehnologijom, biomedicinom, obnovljivim izvorima energije, veštačkom inteligencijom, trgovinom i uslugama, predstavljeni potencijali za ulaganje u Srbiju i budući veliki projekti u kojima bi mogli da učestvuju poput priprema za specijalizovanu izložbu EXPO 27, koja će se održati u Beogradu. 

Državni sekretar Ministarstva trgovine Srbije Stevan Nikčević podsetio je da je Kina jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

 

„Vrednost ukupne robne razmene sa Kinom je za poslednjih 10 godina uvećana više od četiri puta. U 2012. godini iznosila je 1,4 milijarde dolara, a u 2022. godini 6,1 milijardu dolara. Investicije kineskih kompanija su u nekoliko poslednjih godina doprinele obnovi i privrednom razvoju u mnogim gradovima Srbije“, istakao je Nikčević.

Poslednjih 10 godina Kina se pozicionirala u grupu od 10 najvećih investitora u srpsku privredu sa ulaganjima u iznosu od 4,2 milijarde dolara.

„Dodatni impuls unapređenju bilateralne trgovinske saradnje pružiće predstojeća liberalizacija trgovine između naše dve zemlje, kroz zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini. Na osnovu toga bi se srpskim proizvođačima, pružila prilika da svoje proizvode plasiraju na tržište od 1,3 milijardi ljudi, kao i otvorila dodatne mogućnosti za kineske kompanije da investiraju u nove projekte u Srbiji“, smatra Nikčević.

Tokom 10 godina od početka inicijative „Pojas i put“ izvoz Srbije u Kinu povećan je 185 puta, a kineske kompanije u Srbiji su otvorile više od 20.000 radnih mesta.

Prilog Kineske Medijske Grupe – CMG. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.