U trendu

Potpisan ugovori za subvenciju solarnih panela u Sokobanji

SOKOBANJA – Potpisivanjem ugovora između opštine Sokobanja, kompanije Telefon inženjering i klijenta, Sokobanja je postala prva opština u Srbiji koja je počela realizaciju projekta „Subvencija izgradnje solarnih panela i priključivanje na sistem elektrodistribucije“, saopštila je ta opština.

Predsednik opštine Miodrag Nikolić napomenuo je da Srbija troši 40 odsto više električne energije nego EU, zbog čega su država, Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave odlučili da zajedno subvencionišu energetsku tranziciju, kako bi građani mogli lakše da postanu proizvođači elektrišne energije koju troše.

Nikolić je dodao da ovaj projekat omogućava građanima da višak električne energije isporučuju u elektroenergetski sistem ili uskladište radi kasnijeg korišćenja.

„Opština Sokobanja će uz podršku Ministarstva nastaviti da učestvuje u programima i sprovodi mere kojima se povećava energetska efikasnost. Sledeći konkurs je za subvencije za zamenu stolarije. Drago mi je da su naši službenici i naša opština prvi koji su sproveli i izveli ovaj projekat. Sve pohvale za radnike opštinske uprave koji su u najkraćem roku pripremili potrebnu dokumentaciju, tako da smo prva opština u Srbiji koja je krenula sa realizacijom ovog projekta“, rekao je Nikolić.

Jedan od korisnika subvencije, Miloš Nikodijević, istakao je da je već izvesno vreme imao ideju da ugradi solarne panele i da mu je ovaj konkurs to omogućio.

„Opština maksimalno subvencioniše do 420.000 dinara, a moj predračun je oko milion dinara, znači moji troškovi će biti oko 580.000 dinara, ukoliko uspemo da montiramo maksimalan broj panela. Ukoliko ne, moji troškovi će biti manji“, zaključio je Nikodijević.

Predstavnik firme Telefon inženjering koja će instalirati solarne sisteme Nikola Šakan naveo je da će snaga sistema biti do šest kilovata.

„Drago nam je što je baš Sokobanja prva opština sa kojom smo potpisali ugovor i što su izabrali nas, kao firmu sa najviše iskustva u ovoj oblasti“, izjavio je Šakan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.