U trendu

Potpisana saradnja Unije poslodavaca sa RGZ-om

BEOGRAD – Republički geodetski zavod i Unija poslodavaca Srbije zaključili su danas Memorandum o saradnji na unapređenju ambijenta za razvoj tržišne privrede i ekonomije, podsticanju konkurentnosti domaće privrede i ostvarivanju zajedničkih ciljeva obe organizacije radi održivog razvoja.

Dokument, koji su potpisali direktor RGZ Borko Drašković i predsednik UPS Miloš Nenezić, uređuje saradnju na razmeni informacija, iskustava, ažurnosti u postupanju, efikasnosti i transparentnosti postupaka pred RGZ-om.

Ovom prilikom Nenezić je istakao izuzetan značaj RGZ-a za privredu Srbije i članove UPS-a, a dodao je da očekuje ubrzanje aktivnosti i prisniju saradnju.

„Nadam se da će da će potpisivanje Memoranduma da ubrza aktivnosti koje imamo i da napravi prisniju saradnju“, rekao je on i dodao da očekuje da će se olakša pristup i ubrza mogućnost poslovnog delovanja firmi.

Drašković je podsetio da se u RGZ-u već nekoliko godina mnogo pažnje poklanja digitalizaciji i drugim savremenim tehnološkim procesima i izrazio zadovoljstvo što će pored Vlade Srbije, Svetske banke, donatora iz Holandije, Švajcarske i Norveške, NALED-a i Privredne komore Srbije sarađivati i sa UPS-om.

„Sređeni geoprostorni podaci i sređeni katastarski podaci, odnosno zemljišna administracija, po nekim istraživanjima koje su radili Britanci i Amerikanci može da poveća BDP za sedam posto“, napomenuo je on i dodao da u građevini povećanje BDP-a može da bude i do 15 odsto.

On je najavio da će kada se zaokruže svi digitalni procesi i sva tehnička rešenja budu prevedena u zakonska rešenja to omogućiti da RGZ bude efikasniji.

„Tako će i privreda lakše dolaziti do geoprostornih podataka i lakše donositi pametne odluke“, rekao je Drašković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.