U trendu

Potpisani ugovori za pametna brojila u Čacku, Nišu i Kraljevu

BEOGRAD – Čačak, Niš i Kraljevo su prva tri grada u koja će do 2025. godine biti instalirana pametna brojila, a koja će smanjiti gubitke na distributivnoj mreži, emisiju ugljen-dioksida i obezbediti kvalitetnije snabdevanje električnom energijom.

Za realizaciju tog projekta, čija je vrednost 40 miliona evra, danas su potpisani Ugovori o zajmu između Vlade Srbije i EBRD, kao i Ugovor o garanciji države da će taj projekat biti urađen, a potpisivanju ugovora prisustvovala je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka je istakla da Srbija pravi gubitke u distributivnoj mreži u iznosu od oko 200 miliona evra i dodala da je instalisanje pametnih brojila jedan od načina da se ti gubici smanje.

Ukazala je da će pametna brojila smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 5.000 tona godišnje, a biće od pomoći i onima koji će električnu energiju proizvoditi i trošiti iz solarnih panela.

Navela je da je to prva faza projekta koja obuhvata tri grada, 205.000 brojila i čija je vrednost 40 miliona evra.

Mihajlović je najavila da će biti i druge faze projekta u koji će biti uloženo još 40 miliona evra.

„Ovo je početak kada govorimo o modernizaciji distributivne mreže, mnogo novca je još potrebno uložiti u distributivni mrežu kako bi svaki deo Srbije imao stalno napajanje“, rekla je Mihajlović.

Ističe da to najbolje znaju građani Srbije koji imaju problem sa čestim nestankom struje.

Ugovora o garanciji za projekat pametnih brojila potpisali su državni sekretar u Ministarsvu finansija Saša Stevanović i generalni direktor Sektora održive infrastrukture u EBRD Nandita Paršad.

Ugovora o zajmu su potpisali direktor poslovnog sistema Elektrodistribucije Srbije Saša Stefanović i generalni direktor Sektora održive infrastrukture u EBRD Nandita Paršad.

Ona je izjavila da će ovaj projekat doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija ugljen-dioksida.

Istakla je da je to samo početak saradnje sa EPS-om na tom projektu, a objasnila je da projekat pruža podršku prozjumerima, omogućava im da kontrolišu i smanje potrošnju i doprinosi smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka.

„Drago nam je da možemo doprineti modernizaciji i povećanju efikasnosti energetike u Srbiji“, rekla je Paršad.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović kazao je da je potpisivanjem tih ugovora načinjen korak ka daljoj realizaciji energetske politike Srbije.

„Reč je o novom načinu merenja utroška električne energije. Ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra, danas smo potpisali ugovore za 1A fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 pametnih brojila. Ova faza će biti završena do 2025. godine, a čitav projekat do 2027. godine“, rekao je Stevanović.

Direktor poslovnog sistema EPS-a Saša Stefanović rekao je da će se kroz taj projekat nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije u tri grada – Čačku, Nišu i Kraljevu.

Istakao je da su benefiti veliki i za EPS i za građane i dodao da će taj projekat omogućiti da se bolje prati kvalitet isporučene energije, kao i da se identifikuje svako oštećenje i smanje gubici.

Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak ministarke Mihajlović sa delegacijom EBRD-a, koju je predvodila Šarlot Ruhe, na kojem je bilo reči o aktuelnim i budućim projektima u rudarskom i energetskom sektoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.