U trendu

Potrošnja stanovništva u SAD porasla u aprilu za 0,9%

VAŠINGTON – Potrošnja stanovništva u SAD snažno je porasla u aprilu uprkos visokoj inflaciji, umanjujući strahovanja da će ekonomija skliznuti u recesiju.

Promet u trgovini na malo je porastao za 0,9 odsto prošlog meseca, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine, prenosi Rojters.

Podaci za mart su revidirani naviše i pokazuju rast maloprodaje od 1,4 procenta umesto 0,7 posto, koliko je ranije objavljeno.

Aprilski rast maloprodaje, koji je rezultat kako jake tražnje tako i većih cena, bio je u skladu sa očekivanjima ekonomista koje je anketirala bitanska agencija.

Podatak o prometu u maloprodaji odnosi se uglavnom na prodaju robe i nije prilagođen stopi inflaciji, koja je, čini se, u aprilu dostigla vrhunac.

S rastom prodaje na malo predvodile su auto-kuće, čiji se promet oporavio za 2,2 posto nakon pada od 1,6 procenata u martu. To je kompenzovalo pad prometa na benzinskim stanicama od 2,7 odsto. Cene goriva na pumpama su se prošlog meseca povukle sa rekordnih nivoa.

Rast plata, podstaknut borbom kompanija za deficitarne radnike, i znatan ušteđeni novac koji su domaćinstva akumuirala tokom kovid pandemije, podupiru potrošnju stranovništva, a potrošači takođe sve više koriste i kreditne kartice za plaćanja.

„S obzirom na ovu demonstraciju snage potrošača, spekulacije da je američka ekonomija u opasnosti da uskoro zaroni u recesiju izgledaju veoma pogrešno“, ocenio je Pol Ešvort, glavni američki ekonomista u kompaniji Kepital Ekonomiks u Njujorku, navodi Rojters.

Promet u barovima i restoranima, jedinoj kategoriji iz sektora usluga u izveštaju o maloprodaji, porastao je za 2,0 posto, prodaja u prodavnicama odeće je povećana za 0,8 procenata, a prodaja na internetu je porasla za 2,1 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.