U trendu

Potvrđeno: RGZ adekvatno reagovao tokom sajber napada

BEOGRAD – Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da je Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija potvrdilo da je ova institucija adekvatno reagovao tokom nedavnog sajber napada i da su podaci u bazama katastra bezbedni.

Ministarstvo je, navodi se, 8. septembra obavilo vanredni inspekcijski nadzor u Republičkom geodetskom zavodu povodom bezbednosti baza podataka katastra tokom sajber napada, koji se dogodio u junu ove godine.

„Tokom inspekcijskog nadzora potvrđeno je da je RGZ adekvatno postupio, u uslovima intenzivnog sajber napada, i da je svojim pravoremenim delovanjem zaštitio podatke o imovini građana koje se nalaze u bazama podataka“, navodi iz RGZ.

U zaključku izveštaja kažu da tokom napada nije došlo do gubitka podataka, da je incident otklonjen, a širenje napada zaustavljeno, kao i da je RGZ preduzeo sve neophodne radnje da unapredi postojeći sistem i mere zaštite.

Navode da je to još jedna potvrda o adekvatnoj reakciji Republičkog geodetskog zavoda nakon sajber napada na infrastrukturu geoprostornih podataka Republike Srbije.

Ističu da je polovinom jula poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti potvrdio činjenicu da su svi podaci koji se nalaze u bazama podataka RGZ-a bezbedni, pouzdani i neoštećeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar