U trendu

Povećan deficit SAD u trgovini sa Kinom

VAŠINGTON – Ukupan trgovinski deficit SAD se u julu blago smanjio, ali je deficit u trgovini sa Kinom, koji je u fokusu agende Trampove administracije „Amerika na prvom mestu“, porastao na šestomesečni maksimum.

Ukupan deficit SAD u trgovini robom i uslugama sa ostatkom sveta smanjen je za 2,7 odsto na 54 milijarde dolara, pošto se izvoz oporavio, a uvoz smanjio, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine, a prenosi agencija Rojters.

Podaci za jun revidirani su naniže kako bi pokazali da se trgovinski deficit smanjio na 55,5 milijardi dolara umesto ranije prijavljenih 55,2 milijarde dolara.

Deficit u trgovini robom sa Kinom, kao politički osetljivo pitanje, povećan je za 9,4 odsto na 32,8 milijardi dolara. Uvoz je porastao za 6,4 odsto, dok je izvoz u Kinu u julu pao za 3,3 odsto.

Deficit u robnoj razmeni sa Evropskom unijom skočio je na rekordno visok nivo, dok je deficit sa Nemačkom dostigao najveći nivo od avgusta 2015. godine.

U julu je izvoz robe porastao za 0,9 odsto na 138,2 milijarde dolara, dok je uvoz smanjen za 0,2 odsto na 211,8 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar