U trendu

Povećanje plata i penzija neće biti jednokratno

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Međunarodni monetarni fond (MMF) veoma zadovoljan merama fiskalne konsolidacije i naglasio da povećanje plata i penzija neće biti jednokratno.
„Svaka nova revizija koju na tako pozitivan način prođemo znači da smo bliže ne samo konačnom izlasku iz krize, već uspostavljanju normalne, pristojne i uspešne Srbije“, rekao je Vučić za RTS posle potvrde MMF-a o pozitivnoj oceni druge revizije aranžmana sa Srbijom.

Vučić je ponovio da očekuje da će sa MMF-om uspeti da se dogovori oko povećanja plata i penzija, koje kako je naveo neće biti veliko, ni jednokratno.

„Kada je jednokratno to je lepo i to je u redu, ali ne može da bude samo jednokratno. Mora da bude stalno, jer kada je jednokratno, onda to govori da ste neozbiljni i da to ne mora da bude sledeći put. Dakle, neće biti jednokratno“, ocenio je Vučić.

On je naveo da MMF ponovo dolazi 29. oktobra i da bi tokom tih razgovora problem moglo biti pitanje racionalizacije u javnoj upravi, a pre svega rešavanje problema 17 preduzeća sa 21.964 zaposlenih, koje država i dalje štiti. 

„Po tom pitanju ćemo morati da postignemo mnogo ozbiljnije rezultate u narednih nekoliko meseci, moraćemo i dalje brojne, teške mere da donosimo“, najavio je premijer.

Upitan o predlogu budžeta za narednu godinu, on je odgovrio da su određena ministarstva predložila značajne uštede i da očekuje da će se sva ministarstva ugledati na njih.

„Očekujem uštede u svakom slučaju sem na kapitalne investicije. Kao predsednik Vlade neću dozvoliti veću troškovnu stranu budžeta od one koja je predviđena za 2015, što znači da želim još bolji fiskalni deficit“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.