U trendu

Povlačenje “Meka” iz Rusije šteti brendu, ali ne profitu

BEOGRAD – Sa aspekta brenda, nije dobro zatvarati Mekdonalds restorane bilo gde u svetu, pa tako i u Rusiji, gde je to učinjeno zbog sankacija, ali s obzirom na veliki broj “Mekovih” restorana, to se neće odraziti na profit kompanije, kaže za Tanjug nekadašnji direktor Mekdonaldsa u Srbiji i Austriji Ljuba Jakić.

Uveren je da će se “Mek” vratiti u Rusiju nakon krize, samo je pitanje kada i kojom brzinom.

Jakić je “Mekdonalds” vodio u Srbiji za vreme sankcija 90-ih, kao i 1999. godine tokom NATO agresije na SRJ, i priseća se da nije lako voditi jedan američki bredn u uslovima sankcija.

Na pitanje koliko će, s obzirom na veličinu ruskog tržišta, sam “Mekdonalds” zaboleti povlačenje iz te zemlje, nakon početka ukajinske krize, i sankcija zapada, Jakić kaže da je u Rusiji “Mek” imao oko 250 restorana, što jeste mnogo, ali se njihovo gašenje, u odnosu na ukupan broj restorana, koji je sada oko 47.000 u sveu, neće osetiti .

“To neće mnogo uticati ni na promet, ni na profit, ali će verovatno kada kriza prođe, biti takva situacija da će se ‘Mek’ vratiti u Rusiju”, rekao je Jakić.

Prisetio se 1999.godine, kada je bio direktor “Meka” u Srbiji, u vreme kada je NATO napao SRJ, da je bilo mnogo teškoća, ne samo u poslovanju, već je, priča, bilo i onih koji su rušili Mekdonalds restorane, koji su predstavljali američki simbol.

„Na kraju sam i bio napadnut i teško povređen. Morali smo da radimo, ali ‘Mek’ nije žleo da rizikuje živote ljudi i imovine, pa sam između dve vatre, uspeo to da premostim, da ipak zatvorimo restorane, na dva, tri meseca, a kada je sve prošlo, uspeli smo biznis ponovo uspešno da zavrtimo i da brend ponovo zaživi u Srbiji”, rekao je Jakić.

Ukazuje, međutim, da sa aspekta brenda svakako nije dobro zatvarati “Mek” nigde u svetu, zato što je to brend koji insistira na stalnom razvoju.

“Te, 1999.godine ‘Mek’ je bio brend broj 1 svih biznisa, Koka kola je bila broj 2, koja je snabdevala Mek, a na trećem mestu je bio ‘Volt Dizni’ koji je najviše igračaka prodavao ‘Meku’. Posle više od 20 godina sve se promenilo, sada su IT kompanije vodeće u svetu”, primetio je Jakić.

Priča da je veoma teško raditi pod sankcijama, a 90-ih je, kaže, Mekdonalds u Jugoslaviji bio u partnerstvu sa Geneksom.

Seća se da je 1991.godine bio završio trening za franšizere i trebalo je da dobije restoran da ga vodi, ali su naišle sankcije i američkci partner je zahtevao da se te sankcije “prate”, odnosno da se skloni brend, sve reklame.

“Mi ti nismo baš želeli, Geneks vodio veliku bitku, ali smo ostali bez snabdevanja i podrške. Sećam se da smo u Meku sekli kupus zimi, jer nismo mogli da uvozimo salatu iz Španije”, priča Jakić.

Takva situacija je trajala nekoliko godina, pa bi 1996.godine sankcije bile ukintue, pa je Geneks prodao svoj deo Mekdonaldsu, koji je nastavio da se razvija.

Na pitanje da li će Mekdonalds” moći da se vrati na nivo pre sankcija u Rusiji, Jakić odgovara potvrdno.

“Siguran sam da hoće, jer je Rusija moćno tržište, samo je pitanje kada će to da se desi. Na to pitanje je neizvestan odgovor”, rekao je Jakić.

Primećuje da se geopolitičke prilike menjaju, a centar svetskog biznisa seli na Istok, pa se može reći da budućnost pripada Kini.

“Svi smo se mi ovde u 20.veku divili američkom sportu, muzici, to je bila socijalna zemlja posle rata, u njoj se živelo dobro, i sve iz SAD bilo je dobro, ali sada više nije – 20.vek je pripadao SAD, ali pre toga 100 godina je bila dominacija Velike Britanije, pre njih Francuske, pre toga Španije, prethodno Portugalija…Mislim da je došao trenutak novog veka u kom će novi svetski lider bili Kinezi, i možda u kombinaciji sa Rusijom”, zaključio je Jakić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.