U trendu

Povukle se cene nafte uoči odluke FED-a o kamati

NJUJORK — Cene nafte su se povukle danas uoči odluke Federalnih rezervi o daljem monetarnom pooštravanju u cilju borbe protiv rastuće inflacije u SAD i nakon upozorenja Međunarodna agencija za energetiku (IEA) da će ponuda nafte biti nedovoljna da se podmiri potražnja u 2023. godini.

Evropska nafta Brent je pala za 1,23 dolara ili za 1,02 posto, na 119,9 dolara za barel na volatilnom trgovanju do 11:52 časa po našem vremenu, prema podacima sa portala oliprice, koji u realnom vremenu prati promene cena.

Američka WTI nafta je pojeftinila za 1,51 dolar ili za 1,21 procenat, 117,4 dolara po barelu.

Na berzama se očekuje da će FED povećati referentnu kamatu za 75 baznih poena na današnjoj sednici, a istovremeno je najavljeno da će zvaničnici Evropske centralne banke takođe održati vanredni sastanak.

Međunarodna agencija za energetiku je današnjem mesečnom izveštaju procenila da će manjkati ponuda nafte na tržištu u odnosu na potražnju iduće godine zbog sporijeg oporavka kineske ekonomije i strožih sankcija prema Rusiji.

IEA očekuje da će do kraja ove godine odnos ponude i tražnje biti doveden u ravnotežu usled usporene potrošnje, ali da bi to moglo da bude kratkotrajno, izvestio je „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.