U trendu

Povukli se indeksi i promet na Beogradskoj berzi

BEOGRAD – Trgovanje akcijama na Beogrdskoj berzi bilo je danas upola slabije nego u ponedeljak, a i referentni indeksi su pretrpeli izvesne gubitke.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 4,5 miliona dinara (38,5 hiljada evra).

Oba berzanska indeksa su opala za čevtrtinu procenta. BELEX 15 je zaključen na nivou od 813,65 poen, a BELEXlajn na 1.686,61 poen.

Nabolji promet su imale akcije Naftne industrije Srbije i Aerodroma „Nikola Tesla“, pri čemu su obe kompanije registrovale pad vrednosti.

NIS je istrgovan za 1,4 miliona dinara po ceni od 618 dinara, za preko 0,1 posto nižoj nego dan ranije, dok su akcije Aerodroma potonule za skoro 0,8 odsto na 1.142 dinara uz realizaciju od 1,2 miliona dinara.

Kompanija Meser Tehnogas, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom tehničkih gasova je jedina zabeležila rast cene za približno petinu procenta na 16.023 dinara, uz promet veći od 0,3 iliona dinara.

Preferencijalna akcija duvanske industrije „Filip Moris“ se zadržala na nivou od 7.350 dinara, a isprometovana je za oko 0,2 miliona dinara.

Na MTP tržištu je preduzeće „Dinara Servis“ iz Beograda, koje se bavi uvozom i prodajom autobusa, servisiranjem i registracijom vozila, ostvarilo trgovanje vredno gotovo 0,8 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 650 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 13,29 posto, u prodaji 26,58 procenata, a u kupovini nisu učestvovali.

Državnim obveznicama nije trgovano na Berzi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.