U trendu

Pozitivno poslovanje prisutno na nivou svih privrednih društava u 2021. godini

BEOGRAD – Pozitivno poslovanje u obavljanju primarne delatnosti je prisutno na nivou svih privrednih društava, dok su najbolje poslovne rezultate iskazala mala društva iz sektora trgovine na veliko i malo, prerađivačke industrije i građevinarstva, objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre.

Kako kažu, među privrednim društvima posmatranim prema veličini, velika privredna društva su u 2021. godini učestvovala sa 41,6 odsto u ukupnim prihodima, sa 43,6 odsto u poslovnoj imovini, sa 49,5 odsto u kapitalu, sa 37,7 odsto u neto dobitku i sa 31,9 odsto u neto gubitku ukupne privrede.

„Značajan rast ukupnih prihoda i ukupnih rashoda zabeležila su srednja privredna društva, koja su ostvarila četvrtinu ukupne poslovne aktivnosti. Ta društva ostvala su prihode u iznosu od 3.711,1 milijarde dinara i rashode od 3.433,2 milijarde dinara. Pozitivne rezultate pretežno su realizovala društva iz sektora trgovine na veliko i malo, prerađivačke industrije i građevinarstva“, navodi se.

Mala privredna društva su, kako se navodi, uvećala za 16,3 odsto ukupne prihode i za 15,5 procenata ukupne rashode, tako da učestvuju sa po 23,0 odsto udela u ukupnim prihodima i rashodima domaće privrede.

„Mikro privredna društva, iako su prešla u sferu pozitivnog rezultata, ostvarila su najsporiji rast ukupnih prihoda i ukupnih rashoda na godišnjem nivou. Ukupni prihodi, koji su porasli za 11,9 odsto, iznosili su 1.517,7 milijardi dinara, a ukupni rashodi uvećani za 10,3 odsto iznose 1.481,9 milijardi dinara. Ova društva imaju udeo od 10,3 odsto u ukupnim prihodima i 10,6 procenata u ukupnim rashodima na nivou privrede, a pozitivan rezultat beleže mikro društva iz sektora stručne, naučne i inovacione delatnosti, informisanje i komunikacije i finansijske delatnosti i delatnosti osiguranja“, navodi se u finansijskom pokazatelju APR-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar