U trendu

Pre okončanja ostavinske rasprave NEMA naplate dugova

Banka pre okončanja ostavinske rasprave ne može naplatiti dugove, objavio je danas finansijski portal Kamatica, nakon sprovedenog istraživanja kada banka može da pokrene naplatu duga pokojnika i koja su prava naslednika.

Beogradski advokat Marko Stanković za Kamaticu objašnjava prava naslednika i obaveze banaka i ističe da naslednik ima pravo da od banke traži svu dokumentaciju u vezi sa postojanjem i načinom obračuna dugovanja pokojnika.

„Najbolje je da se komunikacija sa bankom obavlja pisanim putem (preporučena pošta, email), kako biste imali dokaz o sadržini Vaših zahteva, a u slučaju da banka ne postupi po Vašem zahtevu možete joj uputiti prigovor, a nakon toga i pritužbu na rad Narodnoj banci Srbije“, kaže Stanković.

Dodaje da, sa druge strane, banka ne može pokrenuti postupak naplate potraživanja sve do okončanja ostavinskog postupka i oglašenja naslednika.

Dugovanja prema bankama se evidentiraju u kreditnom birou, a kada su u pitanju naslednici, oni ukoliko su oglašeni za naslednike ostavioca mogu od kreditnog biroa tražiti podatke o njegovim dugovanjima.

Ali, to mogu da urade i pre okončanja ostavinskog postupka preko postupajućeg suda ili javnog beležnika.

Ono što je bitno za buduće naslednike je činjenica da ukoliko se ne prihvate nasledstva ne odgovaraju za dugove, a ukoliko se prihvatite nasleđa odgovaraćete samo do visine vrednosti nasleđene imovine, objašnjavaju sa finansijskog portala Kamatica.

„Posle smrti oca u dve banke sam odneo umrlice. Jedna banka mu je vodila tekući račun, a u drugoj je imao kreditnu karticu“, rekao je za Kamaticu sagovornik iz Jagodine S.T. dodajući da je u obe banke postojalo dugovanje.

„Ono što me je iznenadilo je obaveštenje od banke u kojoj je moj otac imao kreditnu karticu, a u kome se navodi da je dug 39.000 dinara i da je potrebno uplatu izvršiti u roku od osam dana. Kako je poslednji izvod banke stigao svega par dana nakon njegove smrti, a u istom se navodi da je ukupan dug 17.000 dinara ostao sam poprilično zbunjen“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar