Predlog o ublažavanju ograničenja duga podelio nemačku vladu

BERLIN – Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel saopštili su danas da neće podržati predlog ministra finansija Olafa Šolca da se ublaže stroga pravila o ograničavanju duga i pomogne zaduženim opštinama da povećaju javnu potrošnju na lokalnu infrastrukturu.

Ekhard Rehberg, šef grupe za budžetska pitanja u Merkelinoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU), izjavio je za radio Dojčlandfunk da će za promenu pravila o dugu utvrđenih ustavom biti potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, izveštava Rojters.

„Ustav nije prodavnica suvenira“, rekao je Rehberg i dodao da očekuje da će njegova parlamentarna grupa blokirati bilo kakav predlog za privremenu suspenziju ograničavanja duga radi finansiranja lokalne infrastrukture, odnosno puteva i škola.

Nemačkim zakonom o budžetu propisan je limit prema kojem federalni deficit u bilo kojoj godini može da iznosi najviše 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda. Vlada u Berlinu ostvaruje bolje rezultate od zacrtanog cilja pridržavajući se svoje budžetske politike da nema novog zaduživanja.

Nedeljnik „Di Cajt“ objavio je juče da Šolc planira da na kratko vreme suspenduje ograničavanje duga kako bi savezna vlada mogla da preuzme deo obaveza visoko zaduženih opština, čime bi im oslobodila sredstva da povećaju troškove za dotrajalu infrastukturu.

Šhoc se još uvek nada da će postati kandidat socijaldemokrata (SPD) za kancelara na saveznim izborima 2021. godine, uprkos tome što je prošle godine izgubio u „trci“ da postane lider stranke. Njegov predlog o ublažavanju limita na dug podržavaju opozicione stranke levog centra, uglavnom Zeleni i Levica, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.