U trendu

Predsednica EBRD-a Reno-Baso u prvoj zvaničnoj poseti SRB

LONDON – Nova predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso boraviće prvi put u zvaničnoj poseti Srbiji 18. i 19. marta, a poseta će u uslovima pandemije koja i dalje otežava putovanja i fizičke sastanke biti organizovana putem digitalnih platformi, saopšteno je iz EBRD-a.

Poseta se poklapa sa obeležavanjem 20 godina članstva Srbije u EBRD-u i novog rekorda u investicijama ove međunarodne finansijske institucije ostvarenog tokom prošle godine.

Reno-Baso će se sastati sa premijerkom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, koji je i guverner Srbije u EBRD-u, najavljuju iz ove banke sa sedištem u Londonu.

Takođe će razgovarati sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlovic, sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković, a imaće sastanke i sa predstavnicima privatnog sektora i ključnih banaka u Srbiji.

Poseta će biti prilika i za razgovor sa predstavnicima delegacije Evropske unije u Srbiji i međunarodnih finansijskih institucija, kao i sa organizacijama civilnog društva.

„Efekat investicija EBRD-a u Srbiju tokom poslednjih 20 godina vidljiv je svuda, od naše podrške privatnom sektoru i malim i srednjim preduzećima, jačanja bankarskog sektora, ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu, životnu sredinu i u poslednje vreme i sve više u obnovljive izvore energiji i energetsku efikasnost“, navela je Reno-Baso u saopštenju.

Dodala je da se raduje što će sa Vladom Srbije i klijentima EBRD-a razgovarati o tome kako da nastave zajednički rad na daljoj modernizaciji, digitalizaciji i ozelenjavanju srpske ekonomije, kako bi se ostvario inkluzivan ekonomski rast i osnažila konkurentnost zemlje.

Rešavajući hitne potrebe privrede i postavljajući temelje za oporavak, EBRD je u Srbiju uložila ukupno 679 miliona evra 2020. godine. U partnerstvu sa komercijalnim bankama, obezbedila je 480 miliona evra podrške privatnom sektoru i malim preduzećima, čime je pordržano stotine malih privrednika u Srbiji.

Ova banka je obezbedila takođe kredit od 85 miliona evra za izgradnju deonice Niš-Pločnik „Autoputa mira“, koji će povezati Niš, Prištinu, Tiranu sve do luke Drač u Albaniji, što će poboljšati povezanost i olakšati trgovinu u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.