Predsednik Nemačke za više rada na daljinu radi suzbijanja epidemije

 Predsednik Nemačke, Frank-Valter Štajnmajer, pozvao je danas firme da povećaju rad od kuće radi borbe protiv Kovida-19, dok se Nemačka priprema za novo zaoštravanje restrikcija u nastojanju da suzbije virus.

„Treba da smanjimo kontakte u svetu rada… to je potrebnije nego ikad“, rekao je Štajnmajer prilikom sastanka sa svojim kolegama socijaldemokratama u Berlinu.

„To nije uvek idealno, ali sigurno štiti od infekcija“, rekao je on pozivajući firme da omoguće svojim zaposlenim rad na daljinu.

Gotovo 25 odsto nemačkih zaposlenih, odnosno 10 miliona ljudi, radi isključivo od kuće, prema studiji sindikata internet firmi Bitkom, objavljenoj u decembru, a vlasti žele da povećaju taj broj pošto se zdravstvena kriza ne smiruje.

„Svaka kompanija, svaka uprava treba da proveri da li je moguće da se još više radi na daljinu“, rekao je takodje danas portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert.

Nemačka je danas prešla dva miliona slučajeva zaraze od početka pandemije, a 22.368 u poslednja 24 sata, saopštio je danas institut Robert Koh koji je naveo da je u prethodna 24 časa umrlo još 1.113 ljudi, što čini ukupno 44.994 umrlih tokom epidemije.

Na sastanku vodjstva svoje konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kancelarka Merkel je ocenila da virus ne može da se obuzda bez oštrijih mera – rekao je za Frans pres izvor koji je bio na tom sastanku.

Dnevnici Špigel i Bild su naveli da se razmatra ponovo uvodjenje kontrole na granicama kao prošlog proleća, predvidja se i opšte nošenje maski, obavezan rad na daljinu, obustavljanje javnog prevoza. Ipak su to za sada samo pretpostavke i mere još nisu razmatrane sa vodjama nemačkih država.

Nemačka, koja ima 83 miliona stanovnika, počela je krajem decembra vakcinisanje protiv Kovida-19 i juče je prešla jedan odsto stanovnika koji su dobili prvu vakcinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.