U trendu

Predsednik opštine Paraćin: U industrijskoj zoni 14 malih i srednjih preduzeća

U Industrijskoj zoni „Zmič“ u Paraćinu 14 domaćih i stranih investitora trenutno radi ili gradi fabrike i uglavnom je reč o malim ili srednjim preduzećima, rekao je danas predsednik te opštine Saša Paunović.

„Investitori mogu brzo da dobiju gradjevinske dozvole za radove u Paraćinu i to koriste mala i srednja preduzeća iz okoline, ali i inostranstva“, kazao je Paunović agenciji Beta.

On je dodao da od države mala i srednja preduzeća nemaju nikakve subvencije, pa im je važno da im lokalne samouprave obezbede dobre uslove za poslovanje.
 
„Paraćin svoju privredu bazira na malim i srednjim preduzećima. Prema analizi koju smo radili sa Udruženjem preduzetnika, mala i srednja preduzeća su u poslednje četiri godine u Paraćinu izgradila poslovni i proizvodni prostor koji je veliki kao jedna velika kompanija poput Staklare ili Štofare, koji su bili giganti u vreme nekadašnje Jugoslavije“, rekao je Paunović.

Naveo je da je u 2016. godini u malim i srednjim preduzećima u Paraćinu otvoreno 320 novih radnih mesta.

„Mi smo relativno mala opština za velika preduzeća, koja smatraju da ovde za njih nema dovoljno radne snage“, rekao je Paunović.

Od stranih investitora Paraćin ima jednu bugarsku firmu koja gradi fabriku od 1.200 kvadrata u industrijskoj zoni i za početak će zaposliti devet radnika, a kasnije i više.

„U našu industrijsku zonu je stigao i preduzetnik iz Francuske koji saradjuje sa paraćinskim preduzećem koje se bavi proizvodnjom gradjevinskih mašina. Oni su već zakupili halu i zaposliće petnaestak radnika koji će proizvoditi delove za preciznu mehaniku“, rekao je Paunović.

Predsednik opštine Paraćin je podsetio da je razgovarao i sa švedskim investitorima koji bi trebalo da zaposle oko 400 radnika ako se budu odlučili da investiraju u Srbiji, a „suzili su izbor opština na Paraćin i Lebane“.

Trgovinska kompanija Lidl je ovih dana u Paraćinu počela sa pripremom zemljišta koje je kupila pre više od godinu dana za gradnju prodavnice.

„Platili su komunalije, dobili su gradjevinsku dozvolu pre nekoliko meseci i kao što su obećali, početkom juna kreću sa izgradnjom“, rekao je Paunović.

Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Paraćin.

Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.