Predstavljanje novog rešenja za prikupljanje i reciklažu ambalaže sutra u BGD

BEOGRAD – Savremeno i inovativno rešenje za prikupljanje različitiih vrsta ambalaže, sa ciljem da se pomoću novih tehnologija uveća procenat reciklaže u Srbiji i odgovori na predstojeće izazove očuvanja životne sredine biće predstavljeno sutra u ICT Habu u Beogradu.

Kako je najavljeno iz NALED-a, prisutni će tokom prve u nizu panel diskusija, i od partnera na projektu „Pametno recikliraj“, moći da vide i čuju šta je sve neophodno kako bi sistem pametne reciklaže zaživeo, kako motivisati građane i kakvi su prvi rezultati pilotiranja ove tehonologije u Zrenjaninu.

Od oktobra prošle godine, u nekim prodajnim objktima kao i na javnim lokacijama u Zrenjaninu, postavljeni su pametni uređaji za vraćanje ambalaže.

Na ovaj način, građani ostvaruju razne popuste, dok najvredniji recikleri svakog meseca mogu da osvoje i vredne nagrade poput električnog trotineta, tableta, pametnih satova, i slično.

Projekat se sprovodi kroz program razvojne saradnje sa privatnim sektorom develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a zajednički ga sprovode GIZ i vodeći partner Ball Packaging Europe, Sekopak, Solagro Smart Recycling, Mercator-S I RLG. Projekat se sprovodi u saradnji sa NALED-om, Recan Fondacijom – Svaka limenka se računa i kompanijama Coca-Cola Hellenic, Carlsberg, Tetra Pak i Knjaz Miloš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.