Predstavljen projekat podrške EUrazvoju poslovnih inkubatora

BEOGRAD – Projekat „EUBID – Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora“, koji finansira EU sa 1,5 miliona evra, a cilje je da se unapredi njihov rad i konkurentnost malih i srednjih preduzeća, predstavljen je danas u Beogradu.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je da je u tom segmentu primetan napredak, jer, navela, je danas više ne moramo da se bavimo infrastrukturom u poslovnim inkubatorima, već više pažnje možemo da posvetimo narednoj razvojnoj fazi, a to je unapređenje kvaliteta njihovih usluga.

U tom delu i računamo na podršku ovog projekta, kazala je pomoćnica ministra na Forumu naučno-tehnoloških parkova i poslovnih inkubatora.

Uspešnost projekta će se, prema njenim rečima, meriti kroz podršku koja će biti pružena određenom broju inkubatora, ali i kroz uspešnost kompanija korisnica, koje će kako se budu razvijale i same doneti nove proizvode i usluge i otvoriti nova radna mesta.

Ideja je da u fokusu budu inkubatori koji podržavaju inovacije i samozapošljavanje, navela je.

A Dejan Šuvakov, program menažder u Delegaciji EU podsetio je da već dve decenije Evropska unija ulaže u ljudske resurse i znanje u cilju jačanja konkurentnosti i stimulisanja inovativnosti MSP u Srbiji.

„EU snažno podržava Vladu Srbije u njenoj aktivnoj ulozi i nastojanju da omogući što bolje uslove za privredni rast i jačanje infrastrukture za razvoj inovacija u Srbiji“, rekao je Šuvakov i naglasio da je od 2000. kroz različite EU programe podrške uloženo više od 200 miliona evra.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija, Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Značajnu ulogu u razvoju inovativnosti, a samim tim i EUBID projektu imaće Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Kabinet za inovacije i tehnološki razvoj, čiji su predstavnici na Forumu naglasili da je uloga države da kroz institucije podrže pretvaranja inovativnih ideja u proizvode.

Pomoćnik ministra prosvete Saša Lazović kazao je da poslovni inkubatori predstavljaju vitalnu komponentu inovacionog sistema donoseći ideje korak bliže tržištu i građanima, a u radu Foruma učestvovali su predstavnici više od 30 inicijativa poslovnih inkubatora i naučno-tehnoloških parkova.

Oni su kroz dve panel diskusije ostvarili direktne kontakte sa javnom upravom, razmenili iskustva i na osnovu uspešnih primera iz inostranstva i najbolje prakse iz Srbije, dobili mogućnost da kreiraju nove ideje o unapređenju poslovanja inkubatora u našoj zemlji, navedeno je u saopštenju Ministarstva privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.