U trendu

Predstavljeni novi master programi kreirani u saradnji sa IT sektorom

U Vladi Srbije predstavljen je program Master 4.0 koji je nastao kroz blisku saradnju univerziteta i privrede, a cilj mu je, kako je rečeno na predstavljanju- „povezivanje IT znanja sa poslovnim veštinama“.

Na predlog Inicijative „Digitalna Srbija“ je 13 državnih fakulteta iz Beograda, Kragujevca i Niša započelo proces akreditacije po čijem završetku je planiran upis ukupno 140 studenata.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da je Master 4.0 rezultat izbora najboljeg sadržaja postojećih programa koji odgovara potrebama tržišta IT usluga i obezbedjivanju uslova za dalji rast IT sektora.

Brnabić je rekla da je izvoz iz IT sektora u prvoj polovini ove godine iznosio 675 miliona evra, što je rast od 30,7 %, a što nije zabeleženo ni u jednoj oblasti te da se zato njemu treba posebno posvetiti.

„Prvi put naši fakulteti ne nastupaju kao konkurentske već kao partnerske institucije, a veliki deo predavača biće eksperti iz prakse koji će studentima preneti znanja i upoznati ih sa korišćenjem najsavremenijih tehnologija i metoda koje se u privredi primenjuju“, rekla je premijer.

Četiri nova studijska programa kreirana su kroz saradnju državnih fakulteta u oblasti tehnologije, ekonomije i menadžmenta sa više od 75 uspešnih IT i kompanija iz drugih sektora, koje će učestvovati u nastavi, omogućiti obaveznu prakse za studente, kao i veliku šansu da po završetku studija dobiju posao.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović je istakao da su ovi programi kreirani tako što su pre svega saslušane potrebe privrede, a ideja je bila da se pomogne razvoju IT stručnjaka koji nedostaju Srbiji.

Nedović je istakao da će se na svaki od ov programa upisati najviše 35 studenata – 15 budžetskih i 15 samofinansirajućih, dok će Inicijativa „Digitalna Srbija“ stipendirati po pet studenata sa svakog programa.

Master 4.0 programi će obuhvatiti oblasti kao što su analiza podataka, bioinformatika, internet, mašinsko učenje, veštačka inteligencija, virtuelna realnost, kao i biznis predmete poput menadžmenta, finansija i računovodstva, marketinga i preduzetništva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.