U trendu

Preduzetnice u SRB napreduju-osnivaci 33 odsto firmi

BEOGRAD – Oko 33 odsto preduzeća ili preduzetničkih radnji u Srbiji osnovale su žene, rekao je danas direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS-a Mihajlo Vesović na koferenciji povodom projekta za osnaživanje ženskog preduzetništva u Srbiji.

U okviru projekta „Postanimo jače, znanjem do uspeha“ koji se realizuje u 2022. godini, danas je u PKS-u u Beogradu održana konferencija na kojoj su predstavljeni proizvodi i usluge devet udruženja poslovnih žena iz Čačka, Valjeva, Kraljeva, Kragujevca, Niša, Leskovca, Zaječara, Loznice i Subotice.

Projekat se realizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa udruženjima poslovnih žena širom Srbije uz finansijsku podršku GIZ-a, a na današnjoj konferenciji uručeni su sertifikati predstavnicama udruženja koje su prošle edukativne obuke u okviru projekta.

Opšti ciljevi Projekta su edukacija, ulazak u lance dobavljača, promovisanje uspešnih žena, međusobno umrežavanje privrednica, unapređenje poslovnih kapaciteta, osvajanje novih tržišta, ali i formulisanje predloga i preporuka za poboljšanje uslova rada i razvoja kompanija kojima upravljaju žene.

Vesović je istakao da je žensko preduzetnišvo postalo aktuelna tema u Srbiji i dodao da u ovom domenu mora još da se radi s obzirom na to da trenutno svega 25 odsto srpskih privrednih društava u vlasničkoj strukturi ili na rukovodćim pozicijama ima žene.

„Osnaživanje žena postao je prioritet u poslednjih 20 godina na međunarodnom nivou, a ta tema sve je više aktuelna i u Srbiji“ poručio je Vesović.

Ocenio je da je u domenu ženskog preduzetništva od suštinske važnosti „probijati led“ i obučiti žene kako da javno nastupaju i predstavljaju svoje kompanije i proizvode, jer su mnoge stvari danas, zaključio je, rezultati dobrog marketinga i poznavanja poslovne kulture.

Objasnio je da ovaj projekat ima za cilj razmenu i prenošenje poslovnih iskustava, kao i edukaciju preduzetnica kako bi postale vidljivije na domeaćem i svetskom rtržištu.

Vesović je zahvalio GIZ-u na saradnji i pružanju kontinuirane podrške u realizaciji mnogih projekata za osnaživanje ženskog preduzetništva u našoj zemlji.

Smatra da naredni koraci u domenu ženskog preduzetništva treba da budu bolja saradnja i razmena iskustava sa regionom, kao i ujednačavanje domaće prakse sa međunarodnim standardima.

Savetnik u okviru Programa za održivi ekonomski razvoj i zapošljavanje (Private Sector Development, Disadvantaged areas) GIZ-a Sabin Heuskel kazala je da je kavlitet osnovna deviza dobrog poslovanja i da se GIZ zalaže za razvoj ženskog preduzetništva u smislu pođednakog učešća na tržištu.

„GIZ se fokusira na osnaživanje žena u poslovnom svetu na švim nivoima, a posebno u sektoru inovacija“, poručila je ona.

Heuskel je izrazoila zadovoljstvo što je PKS pružila podršku u realizaciji zajedničkih projekata čiji je fokus na digitalizaciji i digitalnom opismenjavanju žena preduzetnica u Srbiji.

Najavila je da je sledeći izazov Zelena agenda, kojom se u potpunosti menja struktura poslovanja.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Timočke krajne Dragoslava Đokić kazala je da su ovakve inicijative od izuzetnog značaja za razvoj i promociju ženskog preduzetništva u Srbiji.

Navela je da se žene iz njenog udruženja bave najrazličitijim delatnostima od turizma i poljoprivrede, preko izrade suvenira, do pravljenja vina i proizvoda od voća i povrća.

Ovo udruženje danas je prezentovalo proizvode studija „Zvončiča“, koji se bavi izradom igračaka i privezaka posebnom tehnikom ručnog heklanja – amigurumi, ali i prozvode ostalih članica udruženja kao što su domaće vino i ručno ukrašene čaše.

Takođe, na štandovima ispred konferencijske sale u PKS-u danas su se mogli naći razne vrste pletinja poput dzempera, prsluka, šalova, kao i prirodni kozmetički proizvodi, ali i domaće kobasice, med i zimnica, za čiju proizvodnju su zaslužne dame iz Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar