U trendu

Pregovori sa velikim proizvođačima automobila o dolasku u Srbiju (FOTO/VIDEO)

U Beogradu je posle dve godine pauze održan Sajam automobila koji je pokazao da Srbija postaje sve značajnije tržište za proizvodnju vozila.

Na sajmu je izlagalo 210 proizvođača automobila koji su prikazali tridesetak brendova.

Na toj manifestaciji je najavljeno da bi uskoro u Srbiji, gde pored italijanskog Fijata posluje veliki broj proizvođača auto-delova, mogao da dođe bar još jedan veliki proizvođač automobila jer se vode pregovori sa najmanje dve kompanije.

Dolaskom novih proizvodjača povećao bi se broj poslova rekao je na otvaranju Sajma predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

„Kroz automobilsku industriju u narednom periodu obezbeđujemo još veći broj poslova ili više mesta za zaposlene u Srbiji, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), i verujem da ćemo u tome uspeti, uprkos svim ovim nepovoljnim spoljnim okolnostima“

Fokus beogradskog Sajma automobila je bio na ekološkim vozilima, na električni i hibridni pogon. Jedan od izlagača takvih modela bio je britanski MG koji je u kineskom vlasništvu a koji proizvodi isključivo električne automobile.

Srbija se uveliko priprema za vreme kad će u upotrebi biti sve više takvih automobila.

„Moramo ubrzano da gradimo infrastrukturu za elektične automobile i radićemo na tome. Promenom legislative treba da spremimo najbolje moguće uslove da se u budućnosti našim ljudima koji kupuju takve automobile to isplati jer su za 60 do 70 odsto skuplji nego oni sa običnim motorom. Ako tokom godina obezbedimo da im korišćenje elektične energije bude neuporedivo povoljnije nego kupovina benzina ili dizela onda će oni time da uštede, a da ne pričam o svim drugim povoljnostima, o brzini i startnosti automobila i uticaju na životnu sredinu“, rekao je Vučić.

Italijanski Fijat, koji je deo međunarodne kompanije Stelantis, priprema proizvodnju električnog automobila u Srbiji, u kragujevačkoj fabrici gde je do sada proizvodio model „500L“. Najavljeno je da će proizvodnja početi sredinom 2024. godine.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar