U trendu

Preispitati rad potrošačkih udruženja

Domaće trgovinske kompanije razmatraju da se formira udruženje trgovaca koje bi moglo da bude ravnopravni partner u razgovorima sa potrošačkim organizacijama u Srbiji. O ovoj ideji se razgovaralo na nedavno održanom Biznis forumu na Kopaoniku, a o istoj temi bilo je reči i na okruglom stolu „Prava potrošača – izazov ili šansa za brend i kompaniju”, na kom su učestvovali predstavnici Ministarstva trgovine, proizvođači prehrambenih proizvoda, bele tehnike, trgovačkih lanaca i teleoperatera, kao i predstavnica udruženja potrošača.

– Postavlja se, međutim, pitanje modela za utvrđivanje reprezentativnosti takvog udruženja ali i potrošačkih organizacija koje javno istupaju. Mi ćemo se zalagati da ovu nameru i ostvarimo jer smatramo da bismo time efikasnije rešavali mnoge probleme sa kojima se suočavaju i trgovci i kupci – izjavila je Stanka Pejanović, generalna direktorka „Gorenja”.

Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida rekla je da bi bilo dobro da se definiše koje organizacije u Srbiji mogu biti reprezentativne, jer postoje i udruženja koje vrlo savesno rade na lokalnom nivou, a nisu evidentirana u sistemu Ministarstva trgovine.

U Srbiji inače postoji oko 40 registrovanih potrošačkih organizacija i saveza, ali i veliki broj onih koji rade samostalno. Na utvrđivanju reprezentativnosti treba insistirati i zbog toga što po novim propisima potrošačke organizacije imaju direktan uticaj na donošenje odluka u firmama koje se bave pružanjem usluga od opšteg ekonomskog interesa (distribucija i javno snabdevanje električnom energijom, gasom, toplotnom energijom, snabdevanje pijaćom vodom, odlaganje komunalnog otpada i sl.).

Takva preduzeća su dužna da osnuju savetodavna tela i komisije za rešavanje reklamacija u koje se uključuju predstavnici evidentiranih udruženja. Odluke se, po propisima, mogu donositi tek po dobijanju mišljenja savetodavnog tela, i to na transparentan, objektivan i nediskriminišući način.
Da li su sva preduzeća u Srbiji koja su bila u obavezi da to učine to i uradila, nismo uspeli da saznamo u Ministarstvu trgovine. Oni su za „Politiku” rekli da je u toku izrada registra koji će utvrditi koje potrošačke organizacije imaju svoje predstavnike u javnim preduzećima.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač podržala je ovakav vid međusobnog dijaloga tri strane, imajući u vidu da je sveobuhvatna zaštita potrošača u interesu svih. Dodala je i da su danas uspešne kompanije svesne da visok stepen zadovoljstva potrošača pozitivno utiče na lojalnost postojećih potrošača, kao i na povećanje broja novih potrošača, što, na trajnoj osnovi, obezbeđuje stabilnost poslovanja i dugoročni profit kompanije.

(J. Antelj – I. Albunović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar