U trendu

Preko 2,5 milijardi evra vrednost projekata javno privatnog

BEOGRAD – Ukupna vrednost svih do sada odobrenih projekata javno privatnog partnerstva (JPP) u Srbiji iznosi preko 2,5 milijardi evra, od kojih je najveći za aerodrom “Nikola Tesla”, izjavila je danas zamenica predsednika Komisije za javno privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije Andrijana Jovanović na konferenciji o javno privatnom partnerstvu u Beogradu.

Ona je najavila da je Komisija do sada odobrila 112 JPP projekata, za više od polovine potpisani su ugovori dok su ostali u proceduri, a do sada nijedan projekat nije raskinut.

Jovanovićeva je rekla da se u svim projektima daje primat javnom interesu, i dodala da postoji veliki broj privatnih incijativa za JPP projekte.

“Danas lokalne samouprave često same pripremaju i realizuju JPP projekat a malo je samouprava koje imaju samo po jedan projekat”, rekla je Andrijana Jovanović i istakla da je analiza efekata projekata koji se već realizuju pokazala da se za manje novca iz budzeta dobija kvalitetnija usluga.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov rekao je da ovaj grad ima pet projekata od kojih su dva prošla sve instance i nalaze se pred javnom nabavkom.

„Jedan je javno osvetljenje a drugi javni prevoz sa elementima koncesije uz izgradnju nove autobuske stanice”, rekao je Pavlov i dodao da se nada da će JPP za javni prevoz da zaživi u naredna dva meseca te da će Pančevci dobiti efikasniji javni prevoz.

Pančevo ima projekte javno privatnog partnerstva i za izgradnju i održavanje lokalnih puteva, kao i za tretman otpada na regionalnoj deponiji odnosno sakupljanje i dovoženje otpada do nje.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić naglasio je da u ovom gradu funkcioniše javno privatno partnerstvo kojom je Apoteka Zrenjanin data na upravljanje Apotekama Janković.

On je naveo da su uslovi bili da usluga bude dostupna, pa je svih 32 apoteka ostalo u funkciji, isti je broj radnih mesta, a privatni partner je prihvatio da isplati dugove gradske apoteke.

Zrenjanin ima i JPP projekat za prečišćavanje otpadnih voda koji je dobio pozitivnu ocenu državne komisije, saglasnost skupštine grada, a Radišić kaže da postoje zainteresovani partneri iz osam zemalja za ovaj projekat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar