U trendu

Premijerka Brnabić zadovoljna napretkom Srbije na listi Svetske banke

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je večeras da je zadovoljna napretkom Srbije za četiri mesta na listi Svetske banke „Duing biznis“ (Doing Business).

„Jako sam zadovoljna. Sada smo na 43 mestu od 190 zemalja“, kazala je Ana Brnabić za Radio-Televiziju Srbije.

Ona je kazala da Srbija sada ima „trostruku krunu“: pre mesec dana Svetski ekonomski forum je objavio novu listu konkurentnosti na kojoj se Srbija popela 12 pozicija, prosle nedelje je Svetska banka proglasila Srbiju kao najbolju zemlju u Jugoistocnoj Evropi po reformama, i danas je Srbija napredovala na listi Svetske banke.

Brnabić je ocenila da je važno što Srbija na toj listi napreduje konstantno od 2014. godine.

Dodala je da su dalji koraci Vlade usvajanje u Skupštini Srbije predloga Zakona u stečaju, reforma katastra i uvodjenje elektronskih usluga.

„Upravo smo u Trezoru zaključili i oktobar, i imamo suficit od 80 milijardi dinara, a bio je planiran deficit od 46 milijardi dinara. To su fantastični rezultati, jako sam ponosna i srećna“, kazala je Brnabić.

Upitana o mogućnosti pregovora s Medjunarodnim monetarnim fondom o pokretanju novog aranžmana, Brnabić je kazala da se sa MMF-om razgovara, ali da se prvo mora završiti osma revizija koja je upravo u toku.

„Razgovaramo sa MMF-om o nekom novom aranžmanu, ali dobro pazimo na čemu treba da saradjujemo s njima. Moramo da završimo osmu reviziju i time zaključimo trogodišnji aranzman iz predostrožnosti, a posle možemo da razgovaramo da li je potreban još jedan aranžman“, objasnila je Brnabić.

Dodala je da Srbiji više nije potrebna finansijska podrška iz inostranstva, jer je država sada „finansijski zdrava i stabilna“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.