U trendu

Preševo dobilo obnovljeni i novi rezervoar za vodosnabdevanje

U Preševu je danas u rad pušten novi rezervoar za vodu, kapaciteta 1.000 kubnih metara, kao i obnovljeni rezervoar kapaciteta 500 kubnih metara, koji će obezbediti dugročno i pouzdano vodosnabdevanje tog grada.

„Realizovanjem ovog projekta rešava se problem snabdevanja vodom lokalne zajednice u narednih 40 godina“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

On je istakao da se udruženim snagama države, lokalne samouprave i donatora može unaprediti život gradjana u svakoj opštini u Srbiji.

„Preševo je podnelo veliko breme migracionog pritiska i lokalna infrastruktura je dodatno amortizovana zbog toga. Lokalno stanovništvo, kao i cela Srbija, pokazali su veliku solidarnost s migrantima, uprkos strahu da će ovoliki njihov priliv ugroziti lokalni razvoj“, rekao je Ružić.

Izgradnju novog i renoviranje starog rezervoara zajedno su finansirali USAID, UNDP i Komesarijat za izbeglice i migracije RS kofinansirani, kao i Opština Preševo i Vlada Japana.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot rekao je da je „američka vlada obezbedila 1,3 miliona dolara kako bi pomogla oporavak opština koje su najviše pogodjene migrantskom krizom i kako bi podržala njihov održivi razvoj“.

„Za projekat je USAID obezbedio 200.000 dolara, a opština Preševo dodatnih 160.000 dolara, kako bi se izgradio novi rezervoar i obnovio postojeći. Zajedno, ova dva rezervoara obezbedjuju pouzdano snabdevanje pijaćom vodom u dovoljnim količinama kako za stanovnike opštine tako i za migrante koji borave u prihvatnom centru“, kazao je Skot.
 
Bivši predsednik opštine Preševo i predsednik Privremenog organa Šćiprim Arifi izrazio je zadovoljstvo zbog početka rešavanja problema s vodosnabdevanjem u tom gradu.

„Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog rezervoara, predstavljaju ključni prvi korak ka kvalitetnijem i pouzdanijem snabdevanju vodom, čime poboljšavamo uslove života kako za lokalno stanovništvo, tako i za migrante“, rekao je Arifi i dodao da će se rešavanjem tog problema omogućiti i bolji uslovi za ekonomski razvoj lokalne zajednice.

Rezervoar u Preševu deo je Projekta USAID za jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migrantsku krizu, koji sprovodi UNDP.

Projekat pomaže da se unaprede javne usluge i infrastruktura u opštinama koje su najviše pogodjene migrantskom krizom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.