U trendu

Preti nam nestašica ovih osam proizvoda, a zbog jedne bi mogli da padnete u očaj

Pandemija korona virusa, rat u Ukrajini i niz drugih problema u okolišu uvelike su odgovorni za poremećaje na globalnom tržištu. Osim što smo suočeni s poskupljenjima raznih proizvoda, svetu sada preti još jedan problem – nestašica.

U nastavku pročitajte kojih proizvoda bi potencijalno moglo nestati sa svetskih polica, piše EatThis, prenosi Poslovni dnevnik.

Leblebija

Ljubitelji humusa trebali bi razmisliti o tome da popune svoje zalihe. Naime, preti nestašica leblebije – glavnog sastojka humusa – i mogao bi da doživi pad zaliha od čak 20 odsto.

Rat u Ukrajini sprečio je useve i izvoz iz Rusije i Ukrajine – dve zemlje koje su značajni proizvođači leblebije. Australija i Meksiko takođe su se ove godine suočili s vremenskim problemima, uključujući poplave, što se negativno odrazilo na njihove useve. Istovremeno, potražnja za leblebijom i dalje raste.

Kukuruz

Nakon ispitivanja brojnih polja kukuruza na srednjem zapadu u sklopu turneje Pro Farmer Crop Tour, izviđači su ustanovili da su ogromne količine kukuruza u ne baš idealnom stanju i to nakon sezone najezde štetočina, velikih vrućina i malo padavina. Nekoliko američkih saveznih država ima manje prinose nego prošle godine.

Nažalost, nedostatak kukuruza takođe znači moguću nestašicu mnogih omiljenih nusproizvoda – žitarica, kukuruznog sirupa i kokica.

Proizvodi od paradajza

Suša i nezapamćene temperature dodatno su opteretile poljoprivrednike koji se već suočavaju s inflacijom i sve većim troškovima đubriva zbog rata u Ukrajini.

Svi ovi nepovoljni vremenski uslovi mogli bi u konačnici dovesti do toga da mnogi proizvodi na bazi paradajza postanu manje dostupni. To uključuje kečap, umak za testeninu i slično.

Pivo

Ugljen dioksid jedan je od ključnih sastojaka u proizvodnji piva, a već godina je snabdevanje ovim plinom nestabilno. Osim toga, proizvođači piva dodatno se bore s tekućom nestašicom limenki od aluminija.

Smrznuta pica

Ugljen dioksid takođe je ključni sastojak u proizvodnji mnogih smrznutih namirnica, uključujući smrznutu picu. Obično se koristi kao rashladno sredstvo za očuvanje okusa i teksture smrznutih proizvoda tokom skladištenja i transporta. Osim toga, pomaže i u sprečavanju kvarljivosti hrane.

Prema tome, proizvođači pice suočavaju se sa sličnim problemima kao i proizvođači piva, a sve to moglo bi rezultirati nestašicom tih proizvoda.

Maslinovo ulje

Veliki proizvođači maslinovog ulja, Španija i Italija, oporavljaju se od užasno teškog leta. Letne temperature obarale su rekorde duž zapadne Evrope i zavlada je velika suša. Analitičari procjenjuju da bi proizvodnja maslinovog ulja u Španiji mogla pasti za 25 do 30 odsto u poređenju s prošlom godinom.

Što se tiče Italije, analitičari prognoziraju pad proizvodnje maslinovog ulja između 20 i 30 odsto. Povrh vremenskih neprilika, rat u Ukrajini i problemi sa snabdevanjem lanaca dodatno su pridoneli rastu cena maslinovog ulja.

Čokolada

Uoči „Noći Veštica“ moglo bi nedostajati čokolade. Naime, proizvođač slatkiša Hershey objasnio je da je zbog rata u Ukrajini teže nabaviti sirove sastojke poput jestivog ulja i kakaa. Istovremeno, potražnja je neverovatno porasla. Zanemareni su sezonski proizvodi kako bi se popunile police prodavnica i zadovoljila normalna svakodnevna potražnja.

Ćuretina

Stručnjaci predviđaju nadolazeću nestašicu ćuretine, prvenstveno zbog epidemije ptičjeg gripa koja je harala ove godine. Amerikanci su se 2021. suočili sa sličnim nedostatkom ćuretine pa bi mogli plaćati ovo meso po višoj ceni, navodi Eat this.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)