Prihod Delta Holdinga u 2023. bio 860 miliona evra, do 2027. planirano ulaganje od 900 miliona evra

Koropracija Delta Holding u 2023. godini ostvarila je rekordne prihode od prodaje koji su dostigli 860 miliona evra, što je 12 odsto više nego godinu pre, dok je operativni profit pre oporezivanja (EBITDA) bio 88 miliona evra, što je 18 odsto više nego godinu ranije, saopštila je danas uprava Delta Holdinga na predstavljanju godišnjih rezultata poslovanja.

„U prošloj godini kompanije članice Delta Holdinga uložile su 140 miliona evra u razne oblasti poslovanja. U ovoj godini korporacija prvi put planira prihod veći od milijardu evra i to 1,065 milijardi evra, odnosno rast od 25 odsto, kao i rekordni rast EBITDA od 25 odsto, na 190 miliona evra“, rekla je na konferenciji za novinare izvršna direktorka i viša potpredsednica za ekonomiju i finansije Delta Holdinga Milka Vojvodić.

Kako je istakla, u naredne tri godine Delta Holding uložiće više od 900 miliona evra u razne projekte.

„Fokus je i dalje na projektima u oblasti nekretnina, ali nastavljamo i dalje sa razvojem dela kompanija koji se bavi poljoprivredom, ulaganjem u voćarstvo, stočarstvo i prehrambenu industriju, ali i ulaganja u auto-biznis, kao i ekspanziju na nova tržišta e-komerc poslovanja, platforme Ananas“, navela je Vojvodić i dodala da je u prethodnoj godini Delta Holding u budžet Srbije uplatio 180 miliona evra, po raznim osnovama.

Potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka Delta rilestejta Angelina Nekić kazala je da u novom investicionom ciklusu, u naredne tri godine, ta kompanija planira ulaganja u tri projekta vredna ukupno 800 miliona evra.

Kako je objasnila, u Novom Sadu će se graditi poslovni centar od 40.000 metara kvadratnih, a u koji će biti uloženo 85 miliona evra – Delta Iron.

„To će biti jedna od najzelenijih zgrada koje je Delta rilestejt izgradila, a pored ostalog imaće solarnu elektranu od 1,3 MW i geotermalne pumpe“, kazala je ona.

Nekić je navela da će se u Beogradu graditi stambeno-poslovni kompleks – Delta Lend u Bulevaru despota Stefana, vredan više od 450 miliona evra, a biće izgrađeno ukupno 300.000 kvadrata.

„Još jedan projekat u Beogradu biće Delta District u Bloku 20, u kome će se nalaziti poslovno-stambene zgrade, ali i hotel najviše kategorije sa 220 soba, ukupne površine 100.000 metara kvadratnih, u šta će biti uloženo više od 250 miliona evra“, navela je Nekić.

Ona je najavila i da će otvaranje Plave dvorane u centru Sava biti u septembru ove godine, čime će u potpunosti biti završena obnova tog kongresno-poslovnog kompleksa u koji je Delta Holding uložio 118 miliona evra.

Generalni direktor hotelskog biznisa Delta Holdinga Andrej Sovrović kazao je da je taj segment poslovanja u 2023. godini imao ukupan prihod od 39 miliona evra.

On je naveo da se u ovoj godini planira rast od 14 odsto i ukupan prihod od 42 miliona evra.

Sovrović je najavio i da će zbog specijalizovane svetske izložbe „Expo 2027“ u Beogradu biti otvoren dva nova hotela, od kojih će jedan biti hotel InterContinental Beograd, u čiju gradnju će biti uloženo 100 miliona evra.

Genaralni direktor Delta Agrara Luka Popović kazao je da kompanija planira 340 miliona evra prihoda u ovoj godini, što bi bio rast od 22 odsto, kao i ulaganje u nove tehnologije i nove proizvodne pogone, veće od 30 miliona evra.

„Digitalizacija u poljoprivredi se radi svake godine. Mi smo mapirali više od 90 odsto obradivih površina u posedu kompanije. Koristimo sve nove tehnologije, sarađjemo sa puno start-apova“, rekao je on.

Popović je kazao da se već koriste varijabilno đubrenje, varijabilna setva, mapa prinosa, prskanje dronom, upotreba veštačke inteligencije.

Naglasio je da je Delta agrar u 2023. godini izvezao poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrednosti od 70 miliona evra, a proizvodi su se našli na tržištima 38 zemalja.

Generalna direktorka Delta auta Aleksandra Đurđević rekla je da je ta kompanija, kao eksluzivni uvoznik brendova BMW, Mini, Honda, KTM i Maserati, u prethodnoj godini prodala 3.835 vozila što predstavlja rast od 28 odsto u odnosu na 2022.

Ona je najavila i da će planirane investicije u ovoj godini iznositi više od 30 miliona evra, a planirano je pored ostalog  i ulaganje u multibrend salon, koji će se nalaziti na Novom Beogradu.

Generalni direktor Delta DMD Lazar Petrović rekao je da je ta kompanija jedan od vodećih distributera u regionu i da je prošle godine ostvarila rast na tržištu Srbije od 24 odsto, a u Crnoj Gori od 15 odsto.

Logistička kompanija DTS, kako je dodao, imala je rast prihoda od 14 procenata prošle godine, dok se u ovoj planira rast prihoda od 34 odsto na 109 miliona evra.

On je najavio i da se u ovoj godini planira proširenje poslovanja na tržište Severne Makedonije i Albanije.

Viša potpredsednica za strategiju i razvoj Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković rekla će fokus kompanije biti primena novih tehnologija i veštačke inteligencije.

„Formiran je AI čempions tim u kompaniji, sa zadatkom da istražuje veštačku inteligenciju, istraži aplikacije, trenira ljude u kompaniji i obuči ih za korišćenje veštačke inteligencije i da inicira projekte koji će biti od koristi za kompaniju“, navela je ona i ukazala da je tokom prošle godine pokrenuto 14 projekata baziranih na primeni veštačke inteligencije.

Dodala je i da se broj partnerskih kompanija koje prodaju svoje proizvode na e-komerc platformi Ananas utrostručio i dostigao 900, a utrostručio se i broj artilkala, koji sad iznosi 350.000, dok je ukupan promet dostigao 30 miliona evra.

„Cilj je da u ovoj godini našim kupcima možemo da ponudimo više od milion artikala, a da će broj trgovaca koji koristi platformu Ananas porasti na više od 2.000“, kazala je ona navodeći kako očekuje da promet na sajtu, u ovoj godini bude veći od 70 miliona evra.

Podsetila je da je Ananas prošle otvorio svoje kancelarije i u Severnoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na tržište Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a razmatraju se tržišta Kosova i Albanije.

Desivojević Cvetković je, govoreći o održivom poslovanju Delta Holdinga, navela da korporacija trenutno raspolaže sa 15 solarnih elektrana, ukupne snage 4,7 MW, čija je ukupna proizvodnja prošle godine bila četiri puta veća nego godinu pre, a iznosila je 1.642 MWh.

Prema njenim rečima, zahvaljujući obnovljivim izvorima energije, smanjena je emisija ugljen-dioksida za 29.000 tona.

Kompanija je, prema njenim rečima, odgovorno zbrinjavala otpad, pa je tako reciklažom 1.300 tona ambalažnog papira sačuvano 22.000 stabala i 41 milion litara vode, dok je procena uštede električne energije oko 5,4 GWh.

Korporacija Delta Holding osnovana je 1991. godine, a trenutno zapošljava oko 4.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.