U trendu

Prihod kineske kompanije Sijaomi porastao 87 odsto u drugom kvartalu

Kineski proizvodjač pametnih telefona Sijaomi (Xiaomi) zabeležio je porast neto prihoda na 6,32 milijardi juana (oko milijardu dolara) u drugom kvartalu godine, što je 87,4 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je ta kompanija.

Kako je danas prenela Kineska medijska grupa (CMG), prihod kompanije porastao je rekordnih 64 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Dostigao je 87,8 milijardi juana vodjen snažnim rastom prodaje mobilnih telefona, u odnosu na 53,54 milijardi juana godinu dana ranije i nadmašivši očekivanja analitičara od 84,53 milijarde juana.

Sankcije američke vlade protiv Huaveija (Huawei), pomogle su Sijaomiju, ali i drugim kineskim proizvodjačima Opo-u (Oppo) i Vivu da povećaju svoj tržišni udeo.

Sijaomijev udeo na globalnom tržištu pametnih telefona porastao je 83 odsto u odnosu na prethodnu godinu, u kvartalu okončanom u junu, prema istraživačkoj kompaniji Kanalis (Canalys).

Prodato je 52,8 miliona telefona ovog brenda, što ga čini drugim najprodavanijim brendom na svetu po prvi put u istoriji, iza Samsunga i ispred Epla (Apple).

Kompanija ogromnu većinu prihoda ostvaruje prodajom mobilnih telefona, ali zaradjuje i prodajom drugih vrsta hardvera i mrežnih oglasa, dodala je CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.