U trendu

Prihodi Rusije od izvoza nafte povećani 20%

MOSKVA – Prihodi Rusije od prodaje sirove nafte u inostranstvu porasli su za 21,5 posto u prvih šest meseci 2021. godine u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima ruske Savezne uprave carina.

U novčanom iznosu, izvoz ruske nafte vredeo je u prvom polugodištu 47,63 milijarde dolara, dok je obim izvoza opao za skoro 12 posto na 88,2 miliona tona, prenosi Raša tudej.

Pad količine izvezene nafte pripisuje se smanjenju proizvodnje koje je Rusija dogovorila sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK).

U junu ove godine, ruski izvoz sirove nafte je, pak, povećan za 11,5 procenata u odnosu na prethodni mesec na 22,65 miliona tona, pri čemu je vrednost junskog izvoza na mesečnom nivou skočila za 22,9 odsto na 10,9 milijardi dolara.

Nasuprot rome, ruski prihodi od izvoza tečnog prirodnog gasa (TPG) su od januara do kraja juna pali za 15,9 posto na 3,30 milijardi dolara u odnosu na isti lanjski period, iako je fizički obim izvezenog TPG-a u zabeležio međugodišnji rast od 7,3 procenta, na 35,3 miliona kubnih metara, dodaje RT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.