U trendu

Prijava za Superklaster do kraja februara-prilika za razvoj

BEOGRAD – Zainteresovane kompanije, startapovi i naučne institucije imaju priliku da se udruže i do kraja februara sledeće godine konkurišu za prvi pilot Superklaster projekat u Srbiji, saopštili su danas organizatori.

U pilot superklasterima učestvuju četiri oblasti: visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, gejming okruženje i virtuelna realnost, web3 i blokčejn tehnologije, kao i napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji.

Najavljeno je da će pobednički superklaster dobiti pomoć za što bolje pozicioniranje na tržištu, a konačni cilj je da 2025. godine postane samoodrživ u celosti.

Superklaster se realizuje u okviru projekta „Srbija Inovira“, a organizuje ga ICT Hub uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Superklasteri predstavljaju globalno dokazane modele zajedničkog rada i razvoja, u kojima se udružuju subjekti inovacionog ekosistema na način koji potencira saradnju na zajedničkim inovativnim projektima.

Sveobuhvatnim istraživanjem koje je u prethodnom periodu sprovedeno pokazalo se da u Srbiji postoji deset oblasti sa potencijalima u pogledu tehnoloških inovacija.

Nakon analize svih relevantnih faktora projekat je doneo odluku da u pilot superklasterima učestvuju četiri oblasti: visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, gejming okruženje i virtuelna realnost, web3 i blokčejn tehnologije, kao i napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji.

Direktorka misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric rekla je da naša zemlja ima potencijal za inovacije, ali i da joj je potrebno usmerenje na razvojnom putu.

„Osnaživanje domaće ekonomije treba da se zasniva na fokusu na određene oblasti tehnološko-inovacionog ekosistema, one koji imaju najveći potencijal“, kazala je ona.

Direktorka projekta Srbija inovira Aleksandra Popović rekla je da su istraživanja omogućila da se odrede najperspektivniji domeni i dodala da su iskustva iz sveta ukazali da rezultate treba testirati i u praksi, odnosno u realnom okruženju.

Popović je najavila da je sledeći korak formiranje pilot superklastera za svaki domen, kako bi se testirao njegov pravi potencijal.

„Stoga pozivamo sve zainteresovane konzorcijume iz ovih oblasti, koji imaju sjajne ideje i žele da rade na formiranju srpskog inovacionog superklastera, da se prijave i testiraju stvarne potencijale svojih planova i timova. Mi ćemo ih podržati u realizaciji aktivnosti, unapređenju kapaciteta, angažovanju eksperata iz različitih oblasti, pristupu različitim izvorima finansiranja za inovativne projekte i u marketingu“, poručila je Popović.

Javni poziv počinje danas i traje do kraja februara, a sve informacije se mogu naći na sajtu Srbija inovira.

Suosnivačica i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika Branka Anđelković navela je da je u okviru projekta sprovedeno devetomesečno istraživanje, kroz koje su identifikovani domeni koji u kombinaciji sa visokim tehnologijama imaju najveći potencijal za rast i izvor su konkurentske prednosti u Srbiji.

U izboru smo se vodili, kazala je Anđelković, parametrima koji dokazuju ekonomski, tehnološki i naučni potencijal za kreiranje novih rešenja.

Takođe, dodala je da je s druge strane, analiziran je „efekat prelivanja“ – pozitivne eksterne efekte koje rešenja mogu da imaju na privredu i društvo. „Pored detaljnog pregleda naših strateških dokumenata, uvida u globalnu perspektivu tehnologija budućnosti i statističkih analiza, sproveli smo i intervjue sa više od 130 ključnih ljudi za inovacije u Srbiji, anketirali relevantne aktere u inovacionom ekosistemu i testirali rezultate kroz tri fokus grupe,“ rekla je Anđelković.

Očekuje se da četiri pilot superklastera započnu sa radom u proleće 2022. godine.

U saopštenju je navedeno da se sve informacije o procesu prijavljivanja za pilot superklastere u okviru ove 4 oblasti mogu pronaći na sajtu

srbijainovira.rs/javni-poziv .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar